Musaca de cartofi – rețeta tradițională

Cea mai bună musaca de cartofi este cea clasică, fără sosuri în plus: doar cartofi, carne – care poate fi de porc, de curcan, sau de care aveți, ceapă, usturoi și eventual puțină pastă de roșii. Se poate face cu cartofi fierți sau prăjiți, cu carne tocată la mașină sau tăiată cu cuțitul mărunt, după preferințe și diete.
Urmăriți această rețetă pentru a face o musaca tradițională, gustoasă cum n-ați mai mâncat demult.
INGREDIENTE:
– 500 g cartofi
– 400 g carne tocată de porc, curcan, vită sau amestec
– 2 cepe
– o căpățână de usturoi
– 2 linguri de untură sau ulei
– sare, piper, cimbru, mărar și alte mirodenii după gust
– opțional: 2 linguri pastă de roșii și 2 ouă
MOD DE PREPARARE:
Cartofii: după rețeta clasică, se taie felii rotunde și se prăjesc în tigaie pe ambele părți. Pentru cine ține diete, se pot fierbe în coajă, și apoi se decojesc și se taie felii. Îi putem rumeni puțin în tigaie, sau îi putem pune așa, ori îi putem pasa pentru a-i face piure.
Carnea: se toacă la mașină, sau se taie cu cuțitul. Se poate folosi orice fel de carne, chiar și carne care a fost fiartă în supă. Eu am folosit carnea de pe două pulpe de curcan, fripte anterior pe grătar.
Ceapa și usturoiul se curăță și se toacă mărunt, apoi se amestecă în carne, împreună cu sare și mirodenii după gust.
Opțional, în compoziție se poate amesteca și pastă de roșii cu ardei.
Montarea se face simplu: ungem o tavă cu untură sau ulei, și pe ea așezăm straturi de cartofi și carne.
Cine vrea, poate pune pe deasupra două ouă bătute, eventual cu puțină smântână și brânză sau cașcaval.
Dăm la cuptor circa 30 de minute, până când se rumenește și miroase îmbietor.
Dacă folosim cartofi fierți sau piure, și mai punem și un sos de smântână, musacaua se va lega mai bine decât cu cartofi prăjiți și fără sos, dar gustul este la fel de bun.
Musacaua de cartofi este o mâncare foarte bună, care se servește cu varză murată, salată verde sau murături.
Poftă bună!
Tot pe canalul Retete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.