Rețetă de maia naturală pentru pâine fără drojdie

În plină criză de drojdie, învățăm să facem maia naturală, cum făceau bunicii noștri pe vremuri și, în același timp, o pâine gustoasă și foarte sănătoasă, cu coaja crocantă și miezul elastic și pufos.
Durează aproximativ 10 zile obținerea ei, deci trebuie să vă apucați de acum și să vă înarmați cu răbdare.
INGREDIENTE:
– 100 g făină de secară sau integrală de grâu, sau făină alba amestecată cu tărâțe măcinate
– 100 ml apă
– 2 borcane cu capac de 800 ml
MOD DE PREPARARE:
1. Într-un borcan de 800 ml punem 100 g făină de secară și 100 ml apă călduță, obținând o maia groasă. Punem capacul dar nu ermetic, să respire puțin. Se lasă o zi la temperatura camerei (20 grade).
2. A doua zi, luăm doar 100 g de maia și o transferăm în alt borcan curat, peste care punem întâi 100 ml apă și apoi 100 g făină alba, amestecăm bine și lăsăm la temperatura camerei.
3. Repetăm această operațiune în zilele următoare: luăm doar 100 g din maia, o punem în borcanul curat, iar peste ea punem 100 ml apă și apoi 100 g făină albă. După 7 zile ar trebui să avem deja o maia crescută până sus (cât borcanul), cu bule și miros specific, plăcut acrișor.
4. Dacă mai este nevoie, mai putem continua la fel timp de 10 zile.
5. Dacă între timp maiaua prinde miros urât, înseamnă că s-a contaminat cu germeni din mediul înconjurător și trebuie aruncată și luat totul de la capăt.
6. Ce facem cu maiaua rămasă de fiecare data când luăm doar 100 g pentru următoarea hrănire cu făină? O putem arunca, sau o putem pune la clătite sau alte preparate culinare. Sau o putem pune în alt borcan, dar după o zi vom avea 4 borcane, după două zile vom avea 8 borcane, și tot așa. Le putem păstra, sau le putem da și vecinilor, să-i ajutăm și pe ei.
7. Când am obținut maiaua, facem o pâine bună și sănătoasă, iar maiaua rămasă o putem păstra la frigider multă vreme, cu condiția s-o hrănim cu făină săptămânal.
Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale. Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase! Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂