Caltaboși – rețeta tradițională

Cei mai gustoși caltaboși tradiționali se fac simplu, ca pe vremuri, după rețeta veche. Sunt mereu la fel de gustoși, iar Crăciun fără caltaboși nu se poate. Cu sau fără orez, fierți, afumați sau prăjiți, la țară sau la bloc, moldovenești (chișcă) sau oltenești, nici nu mai contează. Sunt buni, aromați, cu un gust aparte.
Urmăriți acest film pentru a face împreună un tuci de caltaboși buni, cum făcea bunica.
INGREDIENTE
– 1 kg măruntaie de porc – ficat, rinichi, plămâni, inimă, splină
– 1 kg carne și grăsime – ceafă, gușă, fleică, șorici
– mațe groase de caltaboși
– o ceapă
– 100 g orez – opțional
– condimente: piper, ienibahar, coriandru și orice vă place
MOD DE PREPARARE
Fierbem carnea, măruntaiele și grăsimea, apoi le tocăm la mașină sau cu satârul mărunt, împreună cu ceapa, și amestecăm cu condimentele și orezul fiert – doar cine dorește.
Se amestecă totul cu puțină supă în care au fiert, ca să aibă consistența unei paste.
Spălăm mațele și le umplem cu ajutorul pâlniei de cârnați.
După ce îi legăm la ambele capete, îi mai fierbem în aceeași supă o oră, ca să se lege și să se pătrundă aromele. La țară se fierb în tuci, dar merge și pe aragaz.
Apoi se scot cu strecurătoarea, se înțeapă din loc în loc să iasă aerul și se așează pe platou, să se scurgă de zeamă.
Se mănâncă așa, calzi, se pot da la cuptor, sau se pot afuma.
Sunt delicioși.
Tot pe canalul Retete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.