Tort cu cremă caramel
Blat
8 ouă,
8 linguri de zahăr,
7 linguri de făină,
1 lingură cacao,
1 lingurita rasă cu praf de copt
Crema
10 linguri de zahăr,
200 ml lapte,
250 ml frişcă,
3 ouă,
1 lingură amidon alimentar,
10 g gelatină
Sirop
100 ml apă,
2 linguri zahăr,
1 linguriţă esenţa de rom
***
Mod de preparare:
Pentru sirop, punem pe foc zahărul cu apă şi cu esenţă de rom şi după câteva clocote stingem focul şi lăsăm siropul să se răcească.
Crema : zahărul se caramelizează, apoi se adaugă laptele fierbinte amestecând repede.
Separat se freacă gălbenuşurile cu amidonul, se adaugă siropul fierbinte şi se pune pe foc amestecând mereu până se îngroaşă ca o smântână, apoi adăugăm gelatina dizolvată în puţină apă rece.
Lăsăm crema să se răcească şi apoi o amestecăm cu frişcă şi cu albuşurile bătute spumă.
Blat: se bat albuşurile spumă tare, se adaugă zahărul şi se bate până se topeşte, apoi se adaugă gălbenuşurile unul câte unul şi apoi făină amestecată cu cacao şi praful de copt.
Se coace într-o formă rotundă unsă cu unt şi tapetată cu făină timp de 25 de minute la 180 gr.