Iodul și sănătatea mentală

Iodul și sănătatea mentală
Știm cu toții despre iodul antiseptic folosit pentru curățarea rănilor, dar mai puțin despre uriașa importanță pe care a avut-o acest micro-mineral în eradicarea cretinismului, deficiență severă de retardare mentală foarte răspândită până în anii 20, când guvernul american a decis introducerea sării iodate în consumul zilnic, tocmai pentru a stopa acest flagel.
În afară de sarea iodată, acesta se mai găsește în peștele și fructele de mare, dar și în fructe, legume și cereale care cresc într-un mediu bogat în iod.
Carențele de iod afectează glanda tiroidă, cea care controlează metabolismul general al corpului, cel ce determină cât de repede și eficient sunt arse caloriile, reglementând astfel creșterea copiilor, funcția nervoasă și musculară, descompunerea grăsimilor, folosirea oxigenului, creșterea părului și a unghiilor, etc.
În afară de iod, un important aport de glucoză – care este principalul combustibil al creierului – mai poate aduce consumul de cereale: grâu, făină integrală, ovăz, etc. Foarte important pentru a asigura creierului nutrienții și glucoza de care are nevoie este micul dejun, care trebuie să conțină: ouă, pâine integrală, fructe, cereale integrale.
De fapt, la fiecare masă trebuie consumate proteine (carne, pește, linte, fasole), dintre care, acizii grași omega 3 din pește precum somon, macrou, sardele, sunt esențiali pentru sănătatea creierului.
În același timp se recomandă evitarea alimentelor procesate (conserve cumpărate, patiserie, mâncare gata preparată) care aduc mari fluctuații ale nivelului de glucoză în sânge, destabilizând metabolismul și sistemul imunitar.

 

Etichete:

Rețete delicioase: