Cimbrișorul – antibiotic natural

Numele cimbrișorului – Thymus serpyllum – vine de la grecescul thymos care înseamnă curaj, forţă, putere.
Înfloreşte în perioada mai – septembrie și se recoltează partea aeriană ierboasă a plantei, în perioada de înflorire.
Sirop – Mod de preparare :
Se spală cimbrișorul cu apă rece, se așează pe un prosop de hârtie, să se usuce, apoi se desprind florile și frunzele cu grijă și se pun într-un borcan sterilizat în prealabil.
Se toarnă miere până când borcanul este plin, se pune capac și se lasă la macerat 2 săptămâni, la rece și întuneric, scuturând borcanul din când în când.
Apoi se strecoară – opțional, și se păstrează la rece în sticle de culoare închisă.
Ceaiul: se face dintr-o linguriţă de cimbrişor uscat, infuzat într-o cană cu apă clocotită. Are o acţiune diuretică, coleretică, stomahică, antihelmintică şi antiseptică.
Infuzie: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi (îndulcite cu miere de albine), de preferinţă înaintea meselor principale.
Extern: sub formă de infuzie – 100 g plantă uscată şi mărunţită, la 3 litri apă clocotită. După 30 minute se strecoară şi lichidul astfel obţinut se toarnă în apa din cadă care trebuie să aibă temperatura de 37 grade C.
Cimbrișorul conţine ulei volatil, acizi cafeic şi rozmarinic, tanin şi serpilină.
Are proprietăți expectorante, antiseptice pulmonare şi intestinale, antiastmatice, sudorifice, antitusive, antidiareice, antispastice, diuretice, sedative ale sistemului nervos, puternic antiseptice extern, bactericide, antivirale, dezinfectante, stimulente generale, tonice locale, reconfortante.
Indicaţii terapeutice :
Tusea spastică, convulsivă şi astmatică, reumatism, alcoolism, stimuleaza ciclul lunar şi secreţia de lapte la femeile care alăptează.
Este tonic şi reconfortant, ajută în cazul durerilor de cap, migrenelor, epilepsiei.
Precauţii şi contraindicaţii:
În cazul unor afecţiuni cardio-vasculare, nu se recomandă consumul exagerat, la fel în perioada de sarcină sau persoanelor ce suferă de insuficienţă pancreatică sau gastrică severă.
Acţiuni specifice:
Are efect curativ în laringite, traheite, gripă, bronşită, astm, răguşeală, infecţii respiratorii şi tuse convulsivă, tuberculoză, dischinezie biliară, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipaţie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi, reumatism, artrite, sciatică, scleroză în plăci, nevroză astenică, neurastenie, stări de oboseală, depresie psihică, migrene, apatie, convalescenţă, anemie, stări de slăbiciune, epilepsie, paralizie, stimularea memoriei, eliminarea viermilor intestinali, ulceraţii tegumentare, răni, furuncule, abcese, arsuri, panariţiu, întărirea părului, alcoolism, stimulează funcţiile hepatice şi pofta de mâncare la anemici, este un bun tonic în cazul anemiilor, stimulator puternic al imunităţii în cazul maladiilor infecţioase, cicatrizează plăgile, tratează candidoza şi alte afecţiuni micotice, util în cistită, uretrită, vaginită.
Aceste informatii NU inlocuiesc prescriptiile si tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂