Pandișpan cu vișine fără cuptor – blat de tort sau chec pufos, copt pe aragaz, fără bicarbonat și drojdie
0 Comment

Pandișpan cu vișine fără cuptor - blat de tort sau chec pufos, copt pe aragaz, fără bicarbonat și drojdie
Vom vedea azi cât de frumos se poate coace un blat pufos de pandișpan pe foc, fără cuptor. Era și timpul să nu ne mai coacem de cald toată vara, pentru a face checuri pufoase cu fructe sau blaturi de tort. Azi vom face un blat de pandișpan cu vișine proaspete, dar se poate face și cu cireșe sau alte fructe proaspete sau confiate, sau chiar un pandișpan simplu, care va fi ornat ulterior ca tort. Acest blat fără cuptor se face repede, simplu și ușor, și crește foarte mult. Este frumos și gustos, miroase de te știe tot cartierul că faci bunătăți, și de-acum chiar poți să arunci cuptorul, că nu-ți mai trebuie. Și așa cum v-am spus, crește uriaș, fără bicarbonat, drojdie și praf de copt!
Autor: Retete Diete
Ingrediente
- 10 ouă
- 100 ml ulei
- 300 g zahăr
- 300 g făină
- un praf de sare
- vanilie
- câteva vișine fără sâmburi, plus câteva pentru ornat
Mod de preparare
- Separăm albușurile și le mixăm puțin, apoi adăugăm zahărul și continuăm să le mixăm, până când se face o spumă tare, care crește de nu mai are loc în castron. L-aș schimba, dar un castron mai mare ca acesta nu am. Are 3 kg. Voi, dacă aveți, luați unul mai mare.
- Separat mixăm gălbenușurile cu sare și zahăr vanilat, ca să obținem o cremă mai deschisă la culoare.
- Acum înglobăm ușor gălbenușurile în spuma de albuș, amestecând încet, cu mișcări ample și nu prea iuți, ca să nu scadă frumusețe de bezea.
- Apoi cernem făina în ploaie și o înglobăm cu multă grijă, astfel încât nici să nu se dezumfle crema, dar nici cocoloașe să nu prea rămână.
- Tot așa înglobăm și uleiul, amestecând ușor.
- Între timp, ar fi trebuit ca soțul sau copilul să scoată sâmburii din vișine... Sperăm că au făcut-o.
- Așadar, luăm vișinele fără sâmburi și pe cât posibil și fără zeamă, și le înglobăm la fel de ușor în crema spumoasă.
- Gata. Acum ungem cu ulei și tapetăm cu făină forma de tort, care poate fi și o cratiță sau orice vas, dar care să intre într-o cratiță mai mare, pe care să o așezați pe foc.
- Turnăm încet compoziția în formă și mai ornăm cu câteva vișine pe deasupra.
- Punem capacul și așezăm pe aragaz cu focul mic. Dacă știți că aveți focul prea tare, mai puteți pune și o tablă pe ochiul aragazului, sub cratiță, ca să mai domolească focul și să nu se ardă blatul.
- În funcție de foc, durează în jur de 30-40 de minute.
- Va crește foarte mare, peste vișinele cu care am ornat, dar nu-i problemă, le vom regăsi în blatul pufos.
- Faceți proba cu scobitoarea și când e gata opriți focul și mai lăsați puțin în formă. Apoi detașați marginea formei sau scoateți din cratiță. Iese ușor, pentru că nu se prinde de margini.
Nota
Urmăriți cu atenție filmul pentru a reuși un pandișpan cu vișine perfect, pe care îl puteți mânca așa, cald, sau îl puteți orna cu frișcă și fructe, după ce se răcește.
Iar dacă v-a plăcut, rămâneți aproape, că nici nu știți ce vom face mâine!
Iar dacă v-a plăcut, rămâneți aproape, că nici nu știți ce vom face mâine!