Fasole cu ciolan afumat, mâncarea preferată a românilor

Cum nu se poate ziua României fără fasole cu ciolan, și cum ne-am pregătit deja cu prepararea ciolanului afumat, azi facem mâncarea preferată a românilor: fasole boabe cu ciolan afumat.
Dacă nu ați pregătit ciolanul ca în rețeta:
Ciolan afumat la cuptor – această rețetă se poate undui în bere
iată, pe scurt, cum se face:
Spălăm ciolanul, îl pârlim și-l curățăm bine.
Punem ciolanul la fiert într-un tuci în care să încapă cu totul, pentru două ore, împreună cu 2 cepe, usturoi, și mirodenii: cimbru, mărar, curcumă, sare (dacă mai e nevoie), piper, foi de dafin, rozmarin, oregano, și orice altceva vă place.
Când ciolanul s-a înmuiat, arată delicios și miroase irezistibil, îl punem în tavă și-l băgăm la cuptor, pentru încă 2 ore, stropit din când în când cu apa în care a fiert, sau chiar cu o cană de bere.
Cu restul de zeamă vom fierbe fasolea, pentru celebra iahnie cu ciolan afumat.
Pentru asta însă trebuie să pregătim fasolea. Asta am explicat pe larg în rețeta:
Mâncare de fasole boabe, de post – o iahnie ca la mama acasă
dar iată, pe scurt:
Puneți fasolea la înmuiat cu o zi înainte. Dacă nu ați pus-o, trebuie dată în clocot și aruncată prima apă. Eu folosesc fasole cu bobul mare, care se decojește foarte ușor dacă este înmuiată sau clocotită bine.
Dacă vi se pare greu decojitul, iată câte coji se adună la un castron de boabe, și nu uitați că acestea nu sunt digerabile!
Acum, că am scăpat de coji, fasolea se fierbe repede, cu un morcov și un păstârnac, în mai puțin de o oră.
Mai trebuie să facem sosul, pentru care prăjim o ceapă și peste care adăugăm morcovul și păstârnacul fierte și le pasăm bine, împreună cu o lingură de pastă de roșii și ardei, de la borcan.
După 2 ore, ciolanul s-a pătruns bine și carnea cade singură de pe os.
O tranșăm pentru alte preparate: ciolan cu cartofi, pe varză, ciorbă, etc.
Uitați ce carne roz are, și ce șorici delicios. O minune!
Se servește cu pâine caldă – făcută repede în tigaie după rețeta:
Pâine de post cu semințe, în tigaie
și varză murată:
Varza murată cu moare, rețeta veche, fără conservanți
Merge și un pahar de vin făcut în casă:
Cum prepari vin de casă natural 100% (must) și bun ca la mama acasă.
Poftă bună!