Prăjitură de post la tavă

Bine ați venit pe canalul Retete-Diete, site care vă învață să gătiți gustos și sănătos.
Azi vom face o delicioasă prăjitură de post, la tavă.
Vom face un aluat pufos, fără ouă și lapte, în care putem pune nuci și stafide, dar nu este obligatoriu.
Deasupra vom avea o cremă de vanilie de post, sau putem orna cu zahăr pudră.
Se mai poate orna cu o cremă de cacao de post, sau chiar cu cacao pudră.
INGREDIENTE:
Blat
– 3 căni făină
– 5 linguri ulei
– un plic praf de copt
– 100 g margarină (sau ulei)
– o cană zahăr
– o ceașcă de apă
– o ceașcă nuci tocate, stafide
Crema de vanilie
– 300 ml lapte vegetal
– 50 g amidon (sau făină)
– 2 linguri zahăr
– un plic zahăr vanilat
– opțional: o linguriță de curcumă pentru culoare
Pentru ornat
– 2 linguri margarină moale
– 1/2 lingură cacao
– 1/2 lingură zahăr
Ca de obicei, întâi cernem făina, ca să iasă blatul pufos.
Adăugăm praful de copt.
Încorporăm ușor uleiul sau și margarina topită, și amestecăm cu mișcări largi.
Adăugăm apă câte puțin, cât este nevoie pentru a avea un aluat pufos.
Veți vedea că în timpul amestecării, aluatul face bule de aer.
Fiind un aluat moale, nu se frământă cu mâna, doar cu lingura.
Presărăm nucile tocate, și opțional stafide, și le încorporăm.
Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor aproximativ 30 de minute cu foc mediu.
Pentru crema de vanilie de post: amestecăm cu telul pe foc lapte vegetal, amidon sau făină, zahăr și puțină curcumă, pentru culoare.
Crema de ornat se face din margarină moale, cacao și zahăr, frecate spumă.
Când prăjitura s-a copt, scoatem tava din cuptor și peste ea punem crema de vanilie.
Ornăm cu crema de cacao, cu poșul, cu lingura sau o pungă.
Rețeta de prăjitură de post la tavă nu este pretențioasă, se face ușor, ingredientele sunt la îndemână și se pot înlocui cu ce avem prin casă, dar este atât de bună, că nu zici că este de post.
Poftă bună!
Alte rețete de post: