Cum facem jumări și untură de casă

Jumările aurii și crocante sunt bune și miroase îmbietor, iar untura de casă este aromată, se mănâncă întinsă pe pâine – cu ceapă și usturoi, și se folosește la diverse prăjituri și preparate (cornulețe, sărățele), sau pentru a păstra carne și cârnați la garniță.
INGREDIENTE:
– 2 kg slănină grasă, cu straturi de carne.
– sare
– opțional: 300 ml apă sau lapte
Din această cantitate vom obține cam o jumătate kg de jumări și 1,5 kg untură.
MOD DE PREPARARE:
Tăiem slănina în fâșii mici, de mărimi egale, pentru a se găti toate în același timp.
Încingem tigaia pe foc și punem slănina – fie simplă, fie cu o ceașcă de apă sau de lapte – în funcție de obiceiul locului unde vă aflați. Jumările sunt la fel de bune, chiar dacă gusturi diferite, în special cele cu lapte.
Amestecăm bucățile să se rumenească pe toate părțile, până când grăsimea se topește, iar jumările devin tot mai mici și rumene.
Mirosul va fi îmbietor, iar jumările calde nu se compară cu nimic altceva.
Tot așa se pot face jumări și din grăsime de gâscă, rață, sau găină.
Când s-au rumenit, scoatem jumările cu spumiera și le pudrăm cu sare grunjoasă.
Untura se toarnă caldă în borcane, și se păstrează la rece pentru prăjituri și alte preparate, sau se poate folosi la conservarea cărnii și a cârnaților la garniță.
Jumările sunt rumene și gustoase, evident cu ceapă și o pâine caldă, făcută fuga în tigaie, și cu un pahar de vin 100% natural, varză murată și alte bunătăți din producție proprie.
Găsiți aceste rețete pe siteul și canalul Rețete Diete, ca și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.
Tot pe canalul Retete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.