Sarmale tradiționale în foi de varză murată

Sarmalele tradiționale sunt nelipsite de la masa de Crăciun, ori de la mese festive. Sarmalele sunt o mâncare de sărbătoare, se fac cu carne de porc și varză murată, iar în funcție de regiune, pot fi foarte mici în Moldova, sau foarte mari, în Oltenia.
Se servesc cu mămăligă, smântână și verdeață, cu ardei iute și un pahar de țuică fiartă.
Urmăriți acest film pentru a face cele mai grozave sarmale tradiționale.
INGREDIENTE:
– 500 g carne tocată de porc
– 2-3 fâșii de afumătură sau slănină cu șoric
– 2-3 linguri de pastă de roșii de la borcan
– 1 ceapă
– 50 g orez
– piper, foi de dafin, cimbru, boia, verdeață
– 2 verze murate
– opțional: ardei iute, smântână, mămăligă
MOD DE PREPARARE:
Curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt.
Într-un castron punem carnea tocată – la mașină sau cu satârul, împreună cu ceapa, orezul, pasta de roșii, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, și mărarul tocat mărunt.
Se amestecă bine.
Dacă varza acră este foarte sărată, nu mai punem sare, eventual o putem lăsa în apă caldă, la desărat, înainte de a fi folosită.
Desprindem frunzele de varză de pe cotor, înlăturăm partea tare din mijloc și tăiem frunza pe jumătate.
Luăm carne cu o lingură şi rulăm foaia de varză, având grijă să acoperim şi capetele sărmăluţei.
Pe fundul unui tuci punem un strat de ceapă tocată, câteva fâșii de slănină sau afumătură cu șoric, varză tocată, o lingură de pastă de roșii, cimbru și alte mirodenii.
Deasupra așezăm sarmalele, mai punem varză tocată și completăm tot așa, cu varză și sarmale, până se umple tuciul.
Peste sarmale punem moare, sau dacă varza murată este prea acră, putem umple cu apă.
Se fierbe o oră pe foc, sau la cuptor, până se înmoaie orezul și se umple toată casa de un miros irezistibil.
Este delicioasă cu mămăligă, dar se poate servi și cu pâine caldă făcută în tigaie, cu smântână, ardei iute și o țuică fiartă.
Tot pe canalul Retete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.