Pateu cu brânză ca la patiserie, foietaj rapid

INGREDIENTE:
– 500 g făină
– 50 g zahăr
– 25 g drojdie
– un vârf cuțit sare
– 230 ml apă
– 100 g ulei (sau unt topit)
– 250 g unt sau untură, pentru împachetat
MOD DE PREPARARE:
Punem într-un bol 500 g făină, adăugăm 50 g zahăr, un vârf de cuțit de sare, 25 g drojdie, apoi turnăm puțin câte puțin 230 ml apă și amestecăm. Înglobăm 100 g unt sau ulei, frământăm 5 minute și dăm la rece 2 ore.
Aluatul și untul de lucru trebuie să fie reci.
Întindem foaia și o crestăm în cruce.
Desfacem în 4 colțuri, dar mijlocul să rămână mai gros.
Punem untul rece în mijloc și împăturim aducând colțurile spre centru.
Întindem aluatul cu grijă să nu iasă untul prin colțuri.
Pliem aluatul mereu după aceeași regulă: un dreptunghi împărțit în 3, îndoim partea stângă peste cea din mijloc, apoi partea dreaptă peste ele. Astfel formăm un nou dreptunghi, care se împăturește la fel.
După fiecare împăturire dăm la rece 20 de minute.
Întindem foaie și o tăiem în 12 pătrate, pe care punem brânză sărată sau dulce, cu stafide.
Împăturim și coacem până se rumenesc (20 de minute).
Putem face cu această rețetă clasică de foietaj: croissant, pateuri, saleuri, mini-pizza, plăcinte cu brânză sau fructe, tarte, fornetti și cam tot ce vă poftește inima.