Cozonaci Kurtos la tavă, făcuți ușor, în casă, și plini de nuci, zahăr, rom și scorțișoară

INGREDIENTE (ingredients):
– 3 linguri zahăr (3 tbsp sugar),
– 30 g drojdie proaspătă (30 g fresh yeast),
– 300 ml lapte călduț (300 ml lukewarm milk),
– 700 g făină (700 g flour),
– 2 ouă (2 eggs),
– 2 gălbenușuri (2 yolks),
– esență vanilie/rom (vanilla/rum essence),
– 1 praf sare (1 pinch salt),
– curcumă pentru culoare (turmeric for color),
– 80 g unt (80 g butter).
Pentru decor (for decoration ):
– nucă (walnuts),
– scortișoară (cinnamon),
– nucă de cocos (coconut),
– miere (honey).
MOD DE PREPARARE
Punem 2 linguri zahăr, 30 g drojdie, 100 ml lapte cald și 5 linguri de făină, și amestecăm cu lingura, apoi lăsăm maiaua la crescut, 10 minute la cald, până când își dublează volumul.
În 600 g făină turnăm maiaua crescută și o încorporăm cu lingura.
Peste două ouă întregi mai adăugăm două gălbenușuri. Le batem cu furculița și le punem peste făină.,
Mai adăugăm o lingură de zahăr, esență de rom sau vanilie, un praf de sare, un praf de curcumă și 200 ml lapte, și le încorporăm bine.
Mai punem 80 de grame unt moale, apoi scoatem aluatul și-l frământăm câteva minute, până devine neted și frumos.
Îl ungem cu ulei și-l lăsăm la crescut la cald, 30 de minute, până când își dublează volumul.
Ungem blatul de lucru cu ulei, ca să nu se lipească, și întindem o foaie de 0.5 – 1 cm grosime.
Tăiem foaia de aluat în fâșii de 2 cm lățime.
Aceste fâșii le putem așeza pe sticle învelite în hârtie de copt, le ungem cu apă, zahăr, nucă de cocos, nucă tocată mărunt și scorțișoară, și le coacem 25 de minute în tava aragazului.
Când se rumenesc frumos le scoatem și le ungem cu miere.
Alte fâșii le putem pune direct în tava tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu apă și presărăm zahăr, nucă de cocos, nucă tocată mărunt și scorțișoară, și le coacem 25 de minute în tava aragazului.
Când se rumenesc frumos le scoatem și le ungem cu miere.
Faceți acest cozonac delicios de sărbători. Este aromat și gustos, și veți fi uimiți de cât de ușor se face.
Poftă bună!