Totul despre CIOCOLATĂ: Marca cea mai sănătoasă/nocivă, E-uri periculoase, Lucruri mai puțin cunoscute.

Există 3 categorii de ciocolată:
– neagră – care trebuie să conțină cel puţin 35% cacao şi 20% unt de cacao, dar cea mai sănătoasă are 70-80% cacao;
– cu lapte – care conține minim 20% cacao şi 20% lapte – și are cel mai mare număr de calorii;
– albă – care conține minim 15 % unt de cacao și minim 3.5 % zahăr şi lapte.
Beneficii: ciocolata este o importantă sursă de magneziu, iar boabele de cacao sunt pline de vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, şi minerale, precum magneziu, calciu, potasiu, foarte necesare organismului.
ATENȚIE: Ciocolata se consumă doar dimineața, în cantitate mică!
În cantitate mare, ciocolata devine periculoasă prin numărul mare de calorii, cantitatea mare de zahăr ce poate duce la diabet, dar și E-urile care ne afectează sănătatea.
Ciocolata fără E-uri:
– Anidor Intense Noir cu 80% cacao
– Anidore Charme Noir cu 70% cacao
– Lindt (ciocolată albă cu migdale, ciocolată amăruie cu migdale), Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune).
Celelalte mărci de ciocolată au diverse E-uri, în special cele cu cremă de căpșune, frișcă, vișine, caramel, ori diverse alte arome.
Cele mai periculoase E-uri din ciocolată :
– E420 sorbitol, E270 acid lactic, E120 acid carminic, E200 acid sorbic și E 1103 invertază
– E322 - lecitina din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat și E330 acid citric.
Ciocolate care au 8 E-uri:
– Novatini (cu cremă căpșuni și frișcă) și Poiana (cu lapte și cremă cu aromă de vișine)
7 E-uri:
Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cu caramel și vișine) și Heidi Grand or Florentine
6 E-uri:
Primola Fresh Mint, Novatini Cappucino, Africana (cu cremă de căpșune), Africana (cu cremă de rom) și Poiana (cu frișcă și căpșune)
5 E-uri:
Schogetten, Anidor (Croquant-lait et folie noisettes și amer), Primola (cu caramel sau căpșuni), Novatini (cu coniac și rom), Africana (cu cremă de banane) și Milka Raspberry Cream
4 E-uri:
Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel șic ea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette, Heidi Cherry, Carrefour a Chocolat noir fără zahăr.