12 rețete pentru bolnavii de gastrită și ulcer

Ingrediente pentru toate cele 12 rețete:
– 3 litri de apă
– 4 cartofi
– 2 morcovi mari
– 1/4 conopidă (facultativ)
– 500 gr. paste făinoase
– 500 gr. orez
– 2 litri lapte
– un ou
– smântână nefermentată
– 200 gr. unt
– calciu lactic (sau brânză de vaci)
– carne slabă de pui
– pește slab, neafumat
– 400 gr. făină integrală și 500 gr. făină tip 650, drojdie
Mod de preparare:
1. Supa-cremă de legume
– Se fierb legumele în apă 20-30 minute, până se înmoaie, apoi se scot, se pasează prin sită, se amestecă înapoi în zeama rămasă și se mai fierb puțin, pentru a obține supa-cremă de legume.
– Supa astfel obținută se drege cu un litru de lapte, cu gălbenuș, smântână nefermentată sau o lingură de unt.
– Se servește cu crutoane de pâine integrală veche de o zi, făcută în casă și tăiată bucățele, rețeta 11.
2. Supa de făinoase
– Se fierb legumele în apă 20-30 minute, până se înmoaie, apoi se scot și se vor servi separat, vezi rețeta 4.
– În apa rămasă de la legume se pun pastele făinoase, se fierb să se înmoaie bine, apoi se scot pe un platou și se vor servi separat, vezi rețeta 5 și 6.
– Supa astfel obținută se drege cu un litru de lapte, cu gălbenuș, smântână nefermentată sau o lingură de unt.
– Se servește cu crutoane de pâine integrală veche de o zi, făcută în casă și tăiată bucățele, rețeta 11.
3. Supa de mucilagiu de orez
– Se fierb legumele în apă 20-30 minute, până se înmoaie, apoi se scot și se vor servi separat, vezi rețeta 4.
– În apa rămasă de la legume se pune orezul, se fierbe să se înmoaie bine, apoi se scoate pe un platou și se va servi separat, vezi rețeta 6 și 7.
– Supa astfel obținută se drege cu un litru de lapte, cu gălbenuș, smântână nefermentată sau o lingură de unt.
– Se servește cu crutoane de pâine integrală veche de o zi, făcută în casă și tăiată bucățele, rețeta 11.
Aceste supe antreneaza secretia gastrică exagerată și o neutralizează, având efectul unui adevărat pansament gastric.
Este indicat sa nu se consume mai mult de 1/2 portie de supă la o masă.
4. Legume fierte
Se scot legumele fierte din supă.
Cartoful se face piure, cu lapte, puțin unt sau smântână nefermentată.
Conopida se desface în buchețele mici și se așează peste piureul de cartofi, din loc în loc.
Morcovul se taie rondele și se așează ca un brâu de jur-împrejurul platoului.
Se pot stropi cu suc de roșii stoarse prin tifon.
5. Paste făinoase cu brânză dulce
Se scot pastele din supă și se așează pe un platou. Pe deasupra se presară brânză dulce de vaci, făcută din 8 pastile de calciu lactic fierte într-un litru de lapte, vezi rețeta 12. Peste brânză se presară biscuiți de casă, pisați, vezi rețeta 10.
6. Paste făinoase sau orez cu lapte
Se scot pastele sau orezul fiert din supă și se fierb într-un litru de lapte. Se poate îndulci cu puțin zahăr.
7. Pilaf de orez
Orezul fiert se scoate pe un platou ornat cu rondele de morcovi. Se servește ca garnitură la o bucățică de piept de pui, fiert sau la cuptor, nu prăjit, vezi rețeta 8.
8. Carnea
Se alege piept de pui sau carne de pui fără oase, zgârciuri și piele, se taie în bucăți mici și se fierbe mult la apă, abur sau cuptor. Se servește doar carnea, fără zeama în care a fiert. Merge cu garnitură de orez, piure de cartofi sau paste.
9. Peștele
Se alege pește slab, proaspăt sau congelat, nu conservă sau afumat.
Macroul, codul sau merluciul se fierb 10 minute în apă, apoi se scot și se servește doar peștele.
Peștele proaspăt se pune în tavă la cuptor, cu apă. Se fierbe astfel, adăugând apă din când în când, câte o oră pe fiecare parte, până când se topesc oasele mici. Se scoate pe un platou, cu o paletă de bucătărie.
10. Biscuiții de casă
200 gr. făină
200 gr. unt moale
un albuș (facultativ)
o linguriță zahăr
Se amestecă toate într-un aluat moale, se întinde o foaie și se fac forme cu cuțitul sau cu paharul, care se coc 10 minute în tava tapetată la cuptor cu foc mediu.
11. Pâine integrală de casă
400 gr. făină integrală
500 gr. făină tip 650
600 ml apă
1/2 linguriță drojdie
Se amestecă puțină apă călduță cu drojdia și puțină făină, apoi se adaugă toate, se frământă și se lasă la crescut 20 min. sau chiar 3 ore, ca să fie mai pufoasă.
Se coace în cuptorul preîncins la 230° C, timp de 30-50 min.
sau se poate coace câte o bucată mică, pe rând, pe plită sau într-o tigaie uscată, care se așează pe ochiul aragazului.
12. Brânza dulce de vaci
Se fierb 8 pastile de calciu lactic într-un litru de lapte, până se strânge brânza ghem în mijloc, apoi se strecoară. Zerul este foarte bogat în vitamine.
Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂
Muzica fundal: Song For Michael, Biblioteca YouTube
Buna ziua!
Imi place acest site si doresc sa ma abonez. Ma ajuta sa pregatesc mancarea asa cum imi trebuie mie. Am nevoie de o perioada de regim pentru a -mi rezolva problemele de sanatate.
Buna ziua, va multumim pentru comentariu. Mai jos v-am lasat un link cu deserturile recomandate în gastrita cu hiperaciditate și în boala ulceroasă:
https://www.retete-diete.ro/tag/dulciuri-dietetice/
O zi buna!