Retete din flori de caprifoi

Retete din flori de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului, planta binecuvântată și vindecătoare

Potrivit legendei, Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la câteva plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau, iar singura plantă care a primit-o și i-a dat adăpost a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o ca să aiba puteri vindecătoare: „De azi înainte tu vei fi floarea preferată a oamenilor, cu puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte”.

Ceai
Punem o ceașcă de flori la 1 litru apă clocotită și lăsăm la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se beau 2-3 cani pe zi, fiind benefic pentru tratarea abcesului mamar si intestinal, dizenterie, durere in timpul urinarii, dureri de cap, răceală. Floriile de Caprifoi sunt foarte bogate in acid salicilic, un compus asemanator aspirinei.

Limonada
2 litri de apă plată
o mână de flori
o lime sau lămâie
3 linguri miere
10 frunze de mentă
Lămâia se stoarce, se adaugă apa si mierea si se amesteca până se dizolvă. Se adauga florile de caprifoi si frunzele de mentă. Apoi carafa se acopera si se lasa la frigider peste noapte, pentru ca florile de caprifoi sa-si lase aroma. Se serveste rece, cu gheață.

Sirop
2 căni de flori de Mâna Maicii Domnului
1 borcan cu miere
Florile de caprifoi se pun intr-un borcan iar peste ele se toarnă mierea, până le acoperă bine. Se închide ermetic și se lasă la macerat în frigider timp de o lună. Apoi se poate strecura. Mierea obținută astfel este foarte aromată și poate fi folosit in prepararea băuturilor răcoritoare sau a cremelor pentru prajituri.

Mâna Maicii Domnului, planta binecuvântată și vindecătoare

Mâna Maicii Domnului sau caprifoiul are proprietăţi antiinflamatoare, infuzia ameliorează durerea de cap și ca gargară, afecțiunile din sfera ORL.
Planta închide rănile și menține sănătatea inimii.

Este o plantă căţărătoare cu parfum îmbătător, florile albe, cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti.

Florile se recoltează primăvara și la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.

Preparatele din această plantă – pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul – au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.
Planta ajută la curăţarea sângelui, fiind utilizată în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale in cicatrizarea rănilor, te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor.

Ceaiul de caprifoi
Pentru febra acută, durerile în gât şi cele de cap se recomandă ceaiul de caprifoi, obţinut dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Ceaiul este contraindicat persoanelor cu diaree sau care au probleme cu stomacul.

Infuzii, decocturi sau cataplasme
Încetineşte coagularea sângelui, îngrijește inima, ne fereşte de numeroase afecţiuni, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism şi este un bun leac pentru dureri.

Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor.
Se pune la macerat de seara până dimineața o ceaşcă cu flori de caprifoi la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi soluţia rezultată se pune comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.

Aceste informatii NU inlocuiesc prescriptiile si tratamentele medicale.

Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: