Cum se poartă și se dezinfectează masca de protecție, acasă

În contextul apropiatei relaxări a restricțiilor, știm cu toții că vom fi obligați să purtăm măști de protecție în spațiul public, dar știm oare cum trebuie purtate corect, și mai ales, cum le putem steriliza acasă?
Deoarece e clar că nu vom putea cumpăra prea multe, și vom fi nevoiți să le reutilizăm, dezinfectându-le în mod corect, haideți să vedem cum putem face acest lucru fără a deteriora structura măștii și pentru a-i păstra eficacitatea cât mai mult timp.

Putem verifica dacă o mască este eficientă și protejează, încercând un experiment simplu: cu masca pe față, suflați într-o lumânare. Dacă lumânarea nu se stinge, masca este bună și o putem folosi. Dar dacă se stinge, masca nu este eficientă, ea permițând trecerea aerului și a vaporilor, deci și a virușilor.

Cum se poartă o mască?

Înainte de a atinge masca, trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun.
Nici după asta n-o putem atinge, decât pe elasticele care se dau după urechi.
Apoi fixăm bine tija metalică pe nas și în jurul lui, și pe sub rama ochelarilor, pentru a nu se aburi lentilele.

O mască se poartă între 2 și 4 ore, iar dacă se dă jos în spațiul public n-o mai poți pune la loc, deoarece ea poate fi deja contaminată.

Cum se sterilizează o mască?

Masca purtată se ține la soare 30 de minute, apoi se depozitează într-o pungă de hârtie timp de 4 zile, adică atât cât rezistă virusul pe suprafețe. Doar după 4 zile se poate purta din nou, desigur dacă nu este murdară sau deteriorată.

Dacă nu avem măcar 4 măști pentru a le schimba la 4 zile, putem steriliza masca de protecție fie prin fierbere, timp de 10 minute la o temperatură de 100 grade Celsius, fie prin simpla spălare în chiuvetă, cu detergent, dacă este o mască din bumbac, pe care ulterior o putem și călca.

De asemenea, se pot pune 3 măști pe un grătar, în cuptorul aragazului, timp de 30 de minute, la o temperatură de 70 de grade Celsius.
După fiecare sterilizare, măștile se depozitează în pungă de hârtie, până la următoarea reutilizare.

Atenție: clorul și alcoolul sunt interzise, deoarece aceste substanțe distrug măștile de protecție, lărgindu-le structura și făcându-le ineficiente !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: