Zacusca de vinete cu ardei copți

Cea mai bună zacuscă este cea făcută după rețeta veche, cu vinete și ardei copți. Gustul de copt nu poate fi înlocuit de nimic, nu vă sfiiți să puneți ceapă multă, și nu uitați de aromele care dau savoare.
Urmăriți filmul pentru a reuși o rețetă perfectă.
INGREDIENTE:
– 5 kg vinete
– 5 kg ardei capia (sau gogoșari)
– 5 kg roșii
– 5 kg ceapă
– ulei de floarea soarelui 500 ml
– sare, piper măcinat, cimbru, verdeață, diverse arome
MOD DE PREPARARE:
Tocăm ceapa mărunt și o călim în ulei.
Roșiile se toacă la mașină fără a le decoji, pentru că vitaminele sunt în coajă. Le punem peste ceapa călită, pe foc.
Vinetele sunt alimente bogate în fier, fitonutrienţi esenţiali și vitamina K, și cu proprietăți care ne ajută împotriva diabetului și a colesterolului. Se coc, se curăță de coajă și se toacă mărunt.
Ardeiul capia este benefic pentru sănătate, deoarece conține licopen, ca și roșiile, tratează anemia și artrita și sporește densitatea osoasă.
Se coace, se curăță de coji și cotoare și se toacă bucățele mici. Nu se dau prin mașina de tocat, pentru că zacusca e mai bună când se vede și textura legumelor.
Se lasă toate pe foc să scadă bine, potrivind de sare și mirodenii, după gust.
Când e gata, o punem în borcane și le sterilizăm o oră la bain-marie. Lăsăm în pături să se răcească până a doua zi, apoi mai sterilizăm încă o oră, în caz că nu avem condiții de păstrare la rece.
Ține și câțiva ani, și este la fel de bună, iarna sau vara.
Nu se face greu, miroase frumos și e plină de vitamine și savoare..
Merită să încercați această rețetă.