Aluat de Foietaj făcut în casă – rețeta clasică, franțuzească

Aceasta este cea mai simplă și corectă rețetă de foietaj, cu filme și poze pe înțelesul tuturor.
Urmăriți filmul, să vedeți că e foarte simplu:

INGREDIENTE:
– 500 g făină
– 50 g zahăr
– 25 g drojdie
– un vârf cuțit sare
– 230 ml apă
– 100 g ulei (sau unt topit)
– 250 g unt rece pentru împachetat

MOD DE PREPARARE:
Punem într-un bol 500 g făină, adăugăm 50 g zahăr, un vârf de cuțit de sare, 25 g drojdie, apoi turnăm puțin câte puțin 230 ml apă și amestecăm. Înglobăm 100 g unt sau ulei, frământăm 5 minute și dăm la rece 2 ore.
Aluatul și untul de lucru trebuie să fie reci.
Întindem foaia și o crestăm în cruce.


Desfacem în 4 colțuri, dar mijlocul să rămână mai gros.
Punem untul rece în mijloc și împăturim aducând colțurile spre centru.


Întindem aluatul cu grijă să nu iasă untul prin colțuri.


Pliem aluatul mereu după aceeași regulă: un dreptunghi împărțit în 3, îndoim partea stângă peste cea din mijloc, apoi partea dreaptă peste ele. Astfel formăm un nou dreptunghi, care se împăturește la fel.


După fiecare împăturire dăm la rece 2 ore.
La prima împăturire avem 3 straturi, la următoarea se triplează și tot așa, la fiecare împăturire următoare, numărul de straturi se va tripla.
De aceea este important să facem cât mai multe împăturiri, pentru a obține un foietaj cu multe foi.


De fiecare dată înfăinăm blatul de lucru și întoarcem mereu foaia de aluat de pe o parte pe alta, cu mâna sau cu sucitorul, când foaia este prea mare.
Și desigur după fiecare împăturire se ține aluatul la rece 2 ore, ca să nu se topească untul.
Așa trebuie să se vadă untul mărunțit în aluatul de foietaj.
Astfel aluatul va fi din ce în ce mai pufos, iar dacă-l tăiați, veți vedea tot mai multe straturi.
Putem face cu această rețetă clasică de foietaj: croissant, pateuri, saleuri, mini-pizza, plăcinte cu brânză sau fructe, tarte, fornetti și cam tot ce vă poftește inima.

Aici găsiți o rețetă de croissant:


Succes, cu această rețetă nu puteți da greș!

Mini tarte cu piersici și ciocolată:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: