Ardeiul iute – aliment miracol, beneficii, rețete
Ardeiul iute este unul din cele mai sănătoase alimente din lume datorită substanței miraculoase pe care o conține numită capsaicină, mai conține caroten şi licopen, vitamina C și A, hidraţi de carbon, carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten – util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide, diminuează riscul de ulcer gastric.
Ardeiul iute previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor, intensifică circulaţia sângelui, stimulează secreţiile gastrice, calmează nevralgiile, tratează virozele, are antioxidanți care împiedică îmbătrânirea celulelor.
Efectele consumului de ardei iute:
– Întăreşte imunitatea, datorită betacarotenului din culoarea roșie și a provitaminei A, care oferă organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, esenţiale în prevenirea infecţiilor.
– Este ideal în cura de slăbire, deoarece gustul iute al ardeiului creşte termogeneza care arde calorii în mod suplimentar, ducând la scăderea în greutate.
– Previne ulcerul de stomac, pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice cu rol protector, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale, diminuarea riscului de ulcer gastric, ajută la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie.
– Previne diabetul de tip 2, pentru că reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese.
– Ameliorează inflamaţiile, luptând împotriva artritei și reducând durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.
– Îmbunătățește digestia, știut fiind că alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine.
– Previne cancerul de prostată, într-o cură de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână.
– Scade tensiunea arterială, are efecte benefice asupra sistemului circulator, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
Rețete:
– Sos de friptură și dulceață de ardei iute – proaspăt sau la oțet, rețete simple, cu zahăr sau miere:
– Ceaiul cu ardei iute stimulează scurgerea mucoaselor nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.
– Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, esenţială pentru sănătate, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar.
– Opreşte sângerarea, dar şi dezinfectează rana: boiaua de ardei iute se aplică direct pe rană, pentru a reduce sângerarea. Ardeiul iute poate fi folosit pentru tăieturi mici şi zgârieturi.
– Este folosit în diferite preparate culinare, crud, la ciorbe sau tocăniţe.
Contraindicații:
După sfatul medicului, în probleme hepatice, hemoroizi, ulcer gastric deja declanșat, femei care alăptează.
Fundal muzical: Web Weaver-s Dance, Biblioteca YouTube.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂