Braga – sănătoasă și răcoritoare, din doar 2 ingrediente, bei toată vara.

Gustul minunat, care nu se uită.
Când vine vara și se încinge asfaltul, începe sezonul băuturilor răcoritoare.
La noi în oraș sunt niște turci de demult, care fac bragă și alte specialități.
Nu știu dacă toată lumea știe ce e braga. Dar dacă nu, atunci sigur e vremea să aflați!
Se face din doar două ingrediente, e sănătoasă și atât de bună, cum nu vă imaginați.
Braga se face ușor, dar necesită 4-5 zile până când gustul inconfundabil devine savuros, perfect, gustos și răcoritor.
Haideți să trecem la treabă, să vedem ce ne trebuie pentru a face acasă o bragă după rețeta turcească, veche, autentică.
INGREDIENTE:
2 kg tărâțe de grâu
1 kg mălai

MOD DE PREPARARE:
Amestecăm ingredientele până când obținem un aluat, din care se fac turte mici, care se coc în cuptor.
Apoi turtele se pun la dospit. Pe vremuri se puneau într-un butoi de lemn, dar dacă nu aveți butoi, puneți în alt vas, la căldură.
După ce se dospesc, se frământă cu apă și drojdie.
Se adaugă 5-6 litri de apă, și se mai lasă în butoi timp de 4-5 zile.
Apoi se strecoară și se pune braga într-o cană de lut sau de sticlă, unde se poate îndulci cu zahăr sau miere.
Gustul cerealelor este nemaipomenit, incomparabil cu toate citronadele sau limonadele pe care le-ați băut până acum.
Încercați o dată, și veți face toată vara.

5 thoughts on “Braga – sănătoasă și răcoritoare, din doar 2 ingrediente, bei toată vara.”

  1. Lavinia spune:

    Se dospească după ce se coc în cuptor? Drojdia când se pune? Nu înțeleg…

    1. admin spune:

      Da, încercați exact cum scrie în rețetă. Nu e așa dificil cum pare…

  2. Liebhardt Walter spune:

    Este pachet de drojdie de 25,50,100,500gr.

  3. Noro spune:

    Buna ziua cat timp se pun la cuptor turtele si la ce temperatura-se coc pana devin rumene?2.Cat timp se pun la dospit dupa ce lea-ti copt si la ce temperatura 3.Cata drojdie se pune si de care tip de drojdie la 6 litrii apa?Multumesc!

    1. admin spune:

      Bună ziua, turtele se țin în cuptor până când se rumenesc. Pot fi doar câteva minute, în funcție de foc. Rețeta e veche și se făcea în cuptoare vechi, unde lumea nu măsura temperatura, dar se vedea când sunt rumenite. La dospit se lasă de obicei până-și dublează volumul, adică o oră, nu mai mult. Apoi se lasă la fermentat cu 5 litri de apă fiartă, cam 2-3 zile. Câtă drojdie – e în funcție de cantitate și de calitatea drojdiei. Dacă drojdia e proaspătă, un sfert de pachet e de ajuns. Dar nu e problemă dacă puneți un pic mai mult sau mai puțin. Rețetele vechi nu se făceau prin cântărire și măsurare strictă ca acum. O faceți prima dată de încercare, și data viitoare veți ști dacă trebuie schimbat ceva. Dar va ieși bună, că nu are cum să nu fie grozavă. Succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: