Ciolan afumat la cuptor – această rețetă se poate undui în bere

Vine 1 Decembrie și cum nu se poate ziua României fără fasole cu ciolan, ne pregătim din timp cu prepararea ciolanului afumat.
Desigur nu toată lumea are țară și taie porc. Alții stau la oraș, iar carnea o cumpără de la magazin și o prepară foarte bine și la bloc, ca și la țară, cu cârnați, jumări, și toate celelalte.
Despre cum se poate face o afumătoare la bloc am mai vorbit: iei un butoi sau un dulăpior de lemn, la bază se face un foc de rumeguș de lemn tare, iar deasupra se pun cârnații și carnea pe stinghii, la afumat, cu dulapul închis sau butoiul acoperit, ca să nu iasă fumul afară.
Există și aparate speciale în comerț: o cutie de tablă, la un capăt faci focul, iar în partea cealaltă, unde se duce fumul, pui carnea la afumat.
Și desigur există și varianta de a cumpăra ciolanul afumat gata.
Acum, dacă avem ciolanul afumat agățat pe sârmă, să trecem la treabă.


Spălăm ciolanul, îl mai pârlim pe unde mai este nevoie, și-l curățăm bine.
Punem ciolanul la fiert într-un tuci în care să încapă cu totul. Va fierbe 2 ore, acoperit cu capac, să se înmoaie bine.
Mai punem în tuci 2 cepe, usturoi, și mirodenii: cimbru, mărar, curcumă, sare (dacă mai e nevoie), piper, foi de dafin, rozmarin, oregano, și orice altceva vă place.
După două ore ciolanul s-a înmuiat și deja arată delicios, ca să nu mai vorbim de miros, care e demențial.
Acum punem ciolanul în tavă, mai putem presăra ceva mirodenii și puțină zeamă din care a fiert, și-l băgăm la cuptor. Nu aruncați restul de zeamă de la fiert, că veți mai pune în tavă din când în când.
De asemenea, din când în când puteți stropi ciolanul cu bere. Berea îl va face rumen, fraged și aromat.
Cu restul de zeamă puteți face și alte preparate:
– să fierbeți cartofi pentru a face ciolan afumat cu cartofi la tavă
– să fierbeți fasole, pentru celebra fasole cu ciolan afumat
– să faceți o ciorbă, sau s-o puneți la tocană.

***
Ciolanul va sta în cuptor încă vreo două ore, până când carnea cade singură de pe os.
În acest timp puteți să vă ocupați de celelalte preparate: să fierbeți cartofi, fasole, etc.
După vreo 4 ore, ciolanul la cuptor e gata.
Ce ziceți, a meritat așteptarea?
Uitați ce carne roz, și ce șorici delicios.
Acum puteți tranșa ciolanul pentru preparatele pe care le vom face împreună: fasole cu ciolan, ciolan pe varză călită, ciolan cu cartofi la tavă.
Se servește cu pâine caldă – făcută repede în tigaie – și varză murată.
Toate aceste rețete despre care am vorbit aici le găsiți pe canalul Rețete – Diete.
Poftă bună!

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: