Cozonaci moldovenești – rețeta veche, pas cu pas

INGREDIENTE:
– 1 kg făină
– 6 gălbenușuri
– 200 gr unt
– 300 gr zahăr
– zahăr vanilat
– coajă de portocală
– un păhărel ulei
– 50 gr drojdie
– 2 linguri rom
– o linguriță sare
– 1 litru lapte
– 1/2 baton vanilie
MOD DE PREPARARE:
Făina și ouăle se pun dinainte în bucătărie.
Se înmoaie drojdia cu 3-4 linguri de lapte călduț, se adaugă o linguriță de zahăr și 3-4 linguri făină, se bate bine și se lasă la crescut.
Se opărește un pahar de făină cu 2 pahare de lapte clocotit, se bate bine și se lasă la răcorit. Apoi se pune drojdia crescută, se bate bine și se lasă la crescut.
Se separă gălbenușurile de albușuri și se bat cu 150 gr zahăr, apoi se toarnă peste făina din lighean împreună cu maiaua crescută, vanilie, rom, coajă de portocală, ulei, jumătate din unt topit și se frământă cu laptele fiert cu restul de zahăr, frământând cu mâinile unse cu unt, timp de o oră, apoi se lasă la crescut.
După ce a crescut, se ia o bucată din aluat și se întinde pe masă (sau direct în tavă), peste ea se pune nucă, stafide, rahat, se rulează și se pune în tavă la crescut.
Când crește cât tava, se unge cu ou bătut și se coace 15 minute la foc potrivit, apoi 30 minute la foc mai mare.
Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂