Fasole bătută – rețetă de post

Cea mai bună mâncare de post este, fără îndoială, fasolea.
Bogată în substanțe hrănitoare, fasolea este plină de fibre, îmbunătățește nivelul colesterolului, în plus, este un aliment ieftin și are un gust excelent. Ca iahnie, ciorbă de fasole sau fasole bătură, în orice combinație și sub orice formă și aspect, este cel mai bun și complet aliment.
Astăzi, fiind în post, facem o fasole bătută bună, ca la mama acasă.
Urmăriți acest film pentru a reuși cea mai bună fasole boabe de post.
INGREDIENTE:
– 250 gr. fasole boabe
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 1 păstârnac
– 1 ardei capia și 2-3 roșii, sau 2-3 linguri de pastă de roșii și ardei de la borcan
– o căpățână de usturoi
– 50 ml ulei
– verdeață proaspătă tocată: pătrunjel, mărar, cimbru
– sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Fiecare fasole, cu gustul ei. Noi facem azi fasole cu bobul alb și mare, de la kaufland. Eu prefer această fasole pentru că, boabele fiind foarte mari, se pot curăța ușor de cojile pe care organismul nu le poate digera și care ne provoacă gaze și alte neplăceri.
Pentru asta, avem două variante: ori punem boabele de fasole în apă cu o zi înainte – apă multă, să se umfle, ori, dacă ne-am gândit în ultimul moment, punem fasolea cu apă pe foc, o lăsăm să clocotească 5 minute, apoi o luăm de pe foc, și este ca și cum am fi pus-o la înmuiat cu o zi înainte. În ambele cazuri, boabele își vor dubla volumul și se vor decoji foarte ușor.
Ia uitați cât de mult s-au umflat.
Nu vă speriați de decojire, merge repede, pentru că boabele sunt mari. Asta va face ca fasolea să fiarbă într-o jumătate de oră, fără alte opăriri.
Uitați câte coji scoatem, și imaginați-vă ce însemnau aceste coji pentru stomac, ele fiind nedigerabile.
Acum punem fasolea curățată cu apă pe foc. Adăugăm ceapa, morcovii și păstârnacul. Cine nu are voie să mănânce legume fierte le poate pune întregi, pentru a le scoate după ce s-au fiert. Sau le puteți pune tocate mărunt, cum doriți. În mai puțin de o oră totul va fi fiert.
Luăm spuma care se face la fiert.
În acest timp, facem sosul: tocăm o ceapă în tigaia cu puțin ulei. Dacă nu aveți voie prăjit, puneți uleiul cu apă, și se va găti înnăbușit. Când s-a înmuiat ceapa adăugați un ardei capia și 2 roșii, sau două linguri de pastă de la borcan.
Nu puneți făină pentru a îngroșa sosul, că nu e bună la stomac. Dacă-l vreți mai gros, puteți pasa un morcov și un păstârnac fiert, cu aparatul de făcut piure. Punem usturoiul, verdeața tocată și mirodeniile și lăsăm să scadă bine.
Verificăm dacă s-au fiert boabele.
Punem boabele peste sosul din tigaie și pasăm totul cu aparatul de piure.
Se servește cu varză murată, ardei copți, gogonele și pâine caldă, coaptă în tigaie (rețeta aici).
Poftă bună!
Alte rețete de post: