Leurda: planta mileniului 3

Leurda: planta mileniului 3, numită și leacul din pădure: beneficii, rețete, contraindicații

Beneficii:
Numită aliment divin și planta mileniului trei, leurda conține carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru, proteine și adenozină, substanță care are un rol esențial în reducerea colesterolului și în scăderea tensiunii arteriale.
Are multiple efecte benefice asupra organismului, fiind considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, este eficientă în ateroscleroză coronariană, hematurie și previne accidentele vasculare, evitând apariția trombozei și tromboflebitei, neutralizează radicalii liberi din sânge, are efecte de relansare a activității endocrine, previne sclerozarea vaselor de sânge și favorizează circulația cerebrală, oprind astfel procesul de îmbătrânire.
Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și de neliniște.
Este benefică persoanelor cu bronșite, în tuberculoza pulmonară și în tratarea infecțiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorită efectului antiseptic și antiinflamator, are efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronșic.
De asemenea leurda curăță rinichii și vezica urinară, elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută, are efect în diaree acută și cronică, dizenterie, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări, ajută cu succes la eliminarea paraziților intestinali, fiind eficientă și în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei și în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului, combate reumatismul degenerativ.

Crește în pădure, iar frunzele se culeg în martie-aprilie, înainte să înflorească. Se mai numește ceapa ciorii sau usturoi sălbatic.

Contraindicații:
Este foarte bine tolerată de ficat, dar persoanele care suferă de gastrită hipoacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudență.
Este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui și poate provoca colici sugarului.

Rețete:

1. Salată: Se spală frunzele și se toacă sau se rup într-un castron, împreună cu frunze de salată verde, ceapă verde și ridichii roșii. Se adaugă pătrunjel și mărar după gust, puțină sare, o lingură de zeamă de lămâie și una de ulei de măsline sau de cocos.
Se mănâncă proaspătă, în maxim 15 minute de la preparare.

2. Mâncare de leurdă: Se spală frunzele și se toacă într-o crăticioară împreună cu frunze de ceapă verde, se adaugă o lingură de ulei și o cană de roșii tocate conservate, pentru că nu este sezon de roșii când se găsește leurda, apoi se bagă la cuptor sau se ține pe plită 20 min. Se poate îmbogăți după gust, cu ou bătut, ciuperci tocate, șuncă tăiată cubulețe sau chiar carne de pui – fiartă sau friptă pe grătar, etc.
Leurda nu se fierbe mult, pentru a nu distruge vitaminele.

Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: