Mălai cu bostan (dovleac turcesc) cum se făcea odată. 2 rețete: una de post și una de dulce

Bunicuța Lina, o prietenă a canalului nostru, ne-a scris într-un comentariu că-i e dor de mălaiul cu bostan pe care-l făcea bunica dumneaei pe vremuri, dar nu mai știe rețeta. Își amintește doar că se făcea în tavă la cuptorul cu lemne , era crocant la baza tăvii (la talpă), era atât de aromat și colțurile atât de bune, încât toți cei prezenți când era scos din cuptor ar fi vrut ca tot preparatul să fie numai colțuri.
Mălaiul cu bostan este un preparat tradițional, dar cel moldovenesc diferă de cel oltenesc sau ardelenesc.
Noi vă poftim să facem împreună 2 rețete de mălai cu bostan, una de dulce și alta de post, iar dacă cineva ne poate ajuta cu un sfat pentru rețeta căutată de Bunicuța Lina, e binevenit și-i mulțumim cu drag.
1. Mălai cu bostan de dulce
INGREDIENTE
400 g mălai
1 litru lapte
25 g drojdie
5 lingurițe zahăr
2 ouă
100 g făină
1/2 linguriță sare
400 g dovleac
2 linguri ulei
MOD DE PREPARARE
Opărim mălaiul cu laptele fiert, amestecăm și lăsăm la răcit.
Înmuiem drojdia în puțină apă caldă cu o linguriță de zahăr, apoi o turnăm peste mălai.
Încorporăm ouăle, uleiul, făina și sarea.
Dovleacul îl tăiem cubulețe și-l amestecăm cu zahăr, apoi îl călim puțin într-o cratiță cu puțin ulei.
Tapetăm o tavă, turnăm compoziția în ea, iar deasupra așezăm cubulețele de dovleac.
Coacem 30 de minute la foc potrivit.
2. Mălai cu bostan de post
INGREDIENTE
2 căni mălai
1 cană făină
1 praf de sare
1 cană de zahăr
200 g dovleac
1 l apă
25 g drojdie
MOD DE PREPARARE
Fierbem dovleacul în apă.
Amestecăm mălaiul cu făina, zahărul și sarea.
În mijloc punem drojdia dizolvată în puțină apă caldă, dovleacul și apa în care a fiert, și amestecăm, să obținem un aluat ca smântâna.
Îl punem în tavă și lăsăm la dospit o oră, apoi dăm la cuptor până când se rumenește și trece testul cu scobitoarea.
Tot pe canalul Rețete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.