Peltea de gutui – rețetă fără conservanți, de jeleu parfumat
Bogate în vitamina C și benefice împotriva infecțiilor și a problemelor respiratorii, anemii, bronșite, tuberculoze, gutuile sunt un miracol al toamnei, de care profităm din plin, cu preparate la cămară, pentru iarnă.
După ce am făcut lichior de gutui, compot și dulceață, e vremea să profităm de pectina care se găsește mai ales în cotorul gutuilor, pentru a face o peltea naturală, după o rețetă veche. De aceea v-am spus la preparatele anterioare din gutui să nu aruncați cotoarele.
Pelteaua se prepară din suc obținut prin strecurarea fructelor fierte. Se pot folosi cotoare sau chiar fructe întregi.
INGREDIENTE (pentru două borcănele mici, de 300 g):
– 1,5 kg gutui – coji, cotoare sau gutui întregi fierte
– 750 g zahăr
– o lămâie, vanilie, scorțișoară

MOD DE PREPARARE:
Spălăm gutuile, ștergem puful, și alegem cotoarele sau părțile pe care le vom folosi la peltea.
Le punem în apă cu lămâie, ca să nu se oxideze.
Punem pe foc și fierbem 10 minute.
Strecurăm zeama, pentru peltea. Dacă am fiert gutuie întreagă, putem folosi pulpa la marmeladă. Dacă am fiert cotoare, acum le aruncăm, că nu mai avem la ce le folosi.
În sucul strecurat adăugăm zahăr, vanilie, scorțișoară și fierbem până scade cu o treime, și se mai colorează, căpătând o frumoasă culoare portocalie.
Se va lega mai bine după răcire, când se va întări.
Se toarnă fierbinte în borcane, iar după răcire se duce în cămară și se păstrează la rece.
Este un jeleu excelent, cu un parfum îmbietor.
Puteți încerca și alte rețete delicioase: