Regim alimentar în afecțiuni de FIERE și GASTRITĂ

Alimente permise :
1. Supe: supe de legume, fără grăsimi sau rântaş, sărate moderat, supe de fulgi de ovăz, de orez, griş;
2. Legume: preparate termic (piure), fara coaja sau seminte, fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, lăptuci, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau untdelemn crud (soteuri, sau piureuri);
3. Cartofi copţi în coajă sau fierţi, serviţi cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ori sub formă de piure cu lapte;
4. Carne slabă,curăţată de piele şi grăsime şi de preferat albă (pui, găină), pregătită prin fierbere sau la grătar (mai târziu, după ameliorarea bolii);
5. Peşte slab (şalău, ştiucă, păstrăv, biban);
6. Grăsimi: unt, untdelemn, ulei de măsline, floarea soarelui;
7. Ouă moi. Se consumă cu prudenţă, după ameliorarea simptomelor. În caz de toleranţă bună pot fi utilizate sistematic;
8. Lapte şi lactate: lapte dulce slab, iaurt smântânit, brânză dulce de vacă, urdă;
9. Paste făinoase: griş, orez, macaroane, fidea, tapioca, fulgi de ovăz, în supe, budinci, sau fierte şi completate la masă cu unt proaspăt, brânză dulce, lapte;
10. Pâine: pâine veche de o zi, crutoane, pesmet, graham, biscuiţi de casă;
11. Dulciuri şi prăjituri: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, aluaturi fragede, tarte cu fructe, plăcintă cu mere sau brânză dulce;
12. Fructe bine coapte sau preparte termic, fara coaja sau seminte: mere, prune, pepene verde, struguri, smochine;
13. Băuturi: apă plată, necarbogazoasă (Olăneşti, Călimăneşti, Sângeorz, Slănic Moldova), ceaiuri de plante (mentă, sunătoare, muşeţel, tei, măceşe).

Alimente interzise:
1. Supe: supe grase;
2. Legume: legume uscate (fasole, linte, mazăre), mazăre verde, sparanghel, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile;
3. Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
4. Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare;
5. Grăsimi: untură, slănină;
6. Ouă sub formă de omletă, ochiuri prăjite, maioneză;
7. Lapte şi lactate: lapte gras, brânzeturi fermentate, smântână;
8. Pâine: caldă, proaspata, pâine neagră, biscuiţi preparaţi cu grăsime sau cacao;
9. Dulciuri şi prăjituri: cu creme grase, pregătite cu ouă, cacao, frişcă ori grăsime, tort, îngheţată, ciocolată, bomboane, aluaturi prajite (gogosi, clatite)
10. Fructe necoapte, cu coajă sau sâmburi, nuci, alune, migdale, măsline;
11. Condimente: iuți – ardei iute, ceapa, usturoi, boia, hrean, mustar, sosuri din comerț, maioneze, oțet, piper;
12. Băuturi: carbogazoase, cafea, băuturi pe bază de cola, alcool (bere, vin, ţuică, etc.), fumatul.

Mesele vor fi mici si dese.
Regimul va contine aprox 2500 kcal/zi din care 30% vor fi proteine, 30% lipide si 40% glucide.

Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.

Fundal muzical: Web Weaver-s Dance, Biblioteca YouTube.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂

3 thoughts on “Regim alimentar în afecțiuni de FIERE și GASTRITĂ”

  1. Emilia markos spune:

    Bn ar fi sa ne simțim bine din regimul alimentar

    1. admin spune:

      Multă sănătate!

  2. georgeta serban spune:

    dati un exmplu …mi se pare imposibil sa consumi 2500 calorii pe zi din mese mici si dese.Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: