Tensiunea arterială – explicații, rețete și diete

Hipertensiunea arterială este o boală cu complicații mortale, purtând cu ea riscul de a face accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienţă cardiacă, boală renală sau moarte subită.
De aceea este bine să știm care sunt valorile normale, să ne ajutăm organismul cu o dietă sănătoasă și, eventual, să avem în casă un aparat de luat tensiunea, care acum nu mai este foarte scump.

VALORILE NORMALE:
Tensiunea sistolică (nr.de sus) între 90 și 120
Tensiunea diastolică (nr.de jos) între 60 și 80

HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ are valori sub 90 cu 60, poate provoca amețeli și leșin, iar în cazuri grave poate provoca chiar decesul.
În principal ea denotă o lipsă de vitamina B12, care se găsește în carne, pește, ouă, lapte.

TENSIUNEA OPTIMĂ are valori mai mici de 120 (sistolică) cu 80 (diastolică).
TENSIUNEA NORMALĂ are valori între 120 – 140 (sistolică) și 80 – 90 (diastolică)
HIPERTENSIUNEA GRAD 1 apare la valori între 140 – 160 (sistolică) și 90 – 100 (diastolică)
HIPERTENSIUNEA GRAD 2 apare la valori între 160 – 180 (sistolică) și 100 – 110 (diastolică)
HIPERTENSIUNEA DE URGENȚĂ apare la peste 180 cu 110, când trebuie sunat la urgențe.

Recomandări pentru persoanele hipertensive:
– o plimbare de 30 de minute pe zi
– reducerea consumului de sare sub 5 g pe zi
– reducerea consumului de zahăr
– alimentație fără grăsimi și carne roșie
– dietă cu legume, fructe, cereale, pește și produse lactate degresate
– alimente bogate în potasiu (praz), magneziu (spanac) și calciu (lapte si iaurt) sau usturoi
– alcool – maxim un pahar pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați
– persoanele supraponderale trebuie să încerce să slăbească puțin câte puțin
– renunțarea la fumat
– evitarea alimentelor gata preparate, a mezelurilor, snackurilor și a produselor fast-food
– evitarea conservelor, a afumăturilor și a murăturilor
– grăsimile saturate de origine animală (unt, smântână, carne, branză, cașcaval) nu trebuie să depășească 10% din hrana zilnică.
– sunt de preferat grăsimile care au omega-3 si omega-6, din măsline, semințe, nuci, pește gras.

Hipertensiunea este controlată de raportul dintre potasiu și sodiu, și ajutată de aportul de calciu și magneziu.

De aceea, pentru persoanele hipertensive se recomandă următoarele alimente:

 

Fructe bogate în POTASIU:
– banane
– struguri
– caise
– prune
– suc de portocale

Legume bogate în POTASIU:
– praz
– dovlecei
– roșii
– broccoli
– fasole boabe și alte leguminoase
– cartof copt în coajă

CALCIU:
– 3-4 căni de lapte pe zi
– iaurt

MAGNEZIU:
– spanac
– banane
– migdale
– semințe de susan și caju
– semințe de floarea soarelui și dovleac

Nu uitați, o viață sănătoasă se menține cu o dietă sănătoasă și un stil de viață mai activ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: