Toxiinfecţia alimentară cu febră, vomă și diaree – simptome, tratament, cauze

CAUZE
– toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente contaminate cu agenți infecțioși, adică bacterii, virusuri sau paraziți (carne cu bacterii, lapte nepasteurizat, etc.).
– ea poate veni și din fructe și legume stropite cu insecticid, care ori nu au fost spălate bine, ori insecticidul a intrat în pulpa fructului.
– deficiențe în prepararea sau păstrarea hranei, mai ales pe timp de vară, reîncălzirea mâncării la temperaturi nepotrivite.
– lipsa igienei în prepararea hranei.
SIMPTOME
– febră, frisoane
– vomă
– diaree
– scăderi de tensiune arterială
– alte toxiinfecții mai grave pot aduce vedere dublă, amorțire musculară, confuzie, convulsii
– toxiinfecția alimentară cu E. coli este mai agresivă și poate duce la complicații sanguine și renale severe
– infecția cu bacteria Salmonella este cauzată de consumul de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneză), insuficient preparate termic sau spălate cu apă contaminată. Diareea manifestată pe o durată mai mare de o săptămână necesită spitalizare.
LA MEDIC
Toxiinfecția alimentară se tratează ușor acasă, în 2-3 zile.
Trebuie mers la medic dacă după 3 zile aveți următoarele simptome:
– febra peste 38 grade
– scaun cu sânge
– vomă repetată
– deshidratarea severă, ca urmare a diareei persistente
– slăbiciune musculară, oboseală, ameţeală, vedere înceţoşată
– durere abdominală care se intensifică în timpul mersului
– tensiune arterială scăzută şi senzaţia de leşin
– bătăi rapide ale inimii
– lipsa ori cantitatea insuficientă de urină eliminată, ca urmare a deshidratării severe
TRATAMENT
– odihnă la pat
– două-trei căni de ceai de mentă zilnic, orez cu morcovi, brânză proaspătă
– lichide si săruri minerale (apă, banane, orez, pâine prăjită)
– pentru scăderea febrei: comprese reci, paracetamol sau aspirină. Nu se iau antibiotice fără prescripția medicului.
– pentru curățare stomacală: cărbune medicinal, ceai de mușețel
Alimente: în primele 3 zile se recomandă un regim strict:
– ceaiuri de sunătoare, mușețel, mentă, echinaceea, anghinare, busuioc
– apă plată – 2 litri de lichid pe zi, pentru a preveni deshidratarea
– orez fiert, carne fiartă
– covrigi uscați, pâine prăjită, biscuiți
– brânză de vaci dietetică
– piure de legume sau de mere, banane
– supe de legume
Trebuiesc evitate prăjelile, mezelurile, produsele de patiserie, condimentele, fructele, legumele uscate, cerealele, sucuri de fructe, produse lactate, alcoolul și cafeaua.
PREVENȚIE
– spălarea mâinilor cu săpun înainte de masă sau de câte ori se umblă cu alimente
– spălarea fructelor și a legumelor timp îndelungat
– gătirea și depozitarea alimentelor în condiții de siguranță.
De exemplu, pe timp de vară, mâncarea nu se lasă la răcit mai mult de 2 ore. Este bine să o răcim punând oala într-una mai mare, cu apă rece, și s-o băgăm la frigider cât mai repede.
De asemenea, dacă încălzim mâncarea și n-o mâncăm pe toată, va trebui să dea un clocot-două pentru a mai rămâne în siguranță, deci nu doar încălzită, ci fiartă bine de fiecare dată.