Trucuri pentru cea mai buna afumatura de Craciun la bloc + model simplu de afumatoare la bloc

Trucuri pentru cea mai buna afumatura de Craciun la bloc + model simplu de afumatoare la bloc
Rețetă delicioasă de afumat carnea de Crăciun și afumătoare la bloc. Rețeta este pentru 4 kg de carne.
Se pun într-un castron și se amestecă bine :
* 2 linguri sare grunjoasă
* 2 căpățâni usturoi
* 1 lingură piper boabe
* 1 linguriță cimbru
* 1 linguriță busuioc
* 500 ml bere
Se alege carnea: un mușchi cotlet, o bucată de pulpă porc, o bucată de coastă, cârnați făcuți în casă
câteva pulpe de pui sau chiar pui întregi.
Se așează bucățile de carne în sosul obținut și se întorc pe toate părțile ca să se pătrundă bine, timp de 2-3 zile. Apoi se agață cu o sfoară, se scurg și se pun la afumat.
Pentru a consuma carnea afumată fără să mai fie prăjită, e necesară o prefierbere de circa 5 minute înainte de afumare. Cioloanul de porc și pulpele de pui se crestează până la os, iar mușchiul de porc se despică pe mijloc, pe lungime, pentru a fi mai subțire, și se fierb doar câteva minute, apoi se scurg și se pun la afumat.
Cine stă la bloc poate face o afumătoare dintr-un butoi în care se face o gaură jos, într-o parte, pe unde se aruncă la 10 minute câte o mână de rumeguș (găsiți la orice tâmplărie din oraș sau sat). Deasupra se pun bețe de care se atârnă carnea, iar peste ele, un sac de iută curat și un capac de lemn, pentru a ține fumul înăuntru. Durează circa 7-8 ore pentru o bună afumare și desigur se face pe un loc viran, nu în casă.
Este o rețetă delicioasă și sănătoasă, ca la mama acasă.
Poftă bună și Sărbători Fericite!