Vitamina D – beneficii și alimente care o conțin
Rolul vitaminei D este esențial în buna funcționare a organismului.
În contextul pandemiei de coronavirus, s-a evidențiat încă o dată rolul ei în prevenția infecțiilor, medicii englezi cerând introducerea ei în alimentele de bază.
Lipsa vitaminei D poate provoca tulburări la nivelul oaselor, mușchilor, și asupra stării generale de sănătate. Vara, simpla expunere la soare este suficientă pentru a-i oferi organismului cantitatea de vitamina D necesară. În celelalte anotimpuri însă este mai greu pentru organism să absoarbă vitamina, de aceea este recomandat să consumăm cât mai multe alimente bogate în vitamina D.
Beneficiile consumului de vitamina D:
– întărește sistemul imunitar
– previne răceala și gripa
– previne apariția mai multor boli printre care: scleroză multiplă și rahitism la copii și adulți
– scade riscul apariției cancerului de sân și colorectal
– are efect protector împotriva infecțiilor respiratorii.
Simptome care arată un deficit de vitamina D:
– oboseală accentuată
– insomnie
– dureri de spate, oase, musculare, de mâini și de picioare;
– tensiune arterială mare
– stări de depresie
– tulburări respiratorii
– obezitate.
Alimente bogate în vitamina D:
– ton – este bogat în vitamina D și seleniu, și ajută sistemul imunitar. Halibutul este o specie de peşte cu un conţinut ridicat de vitamina D. De asemenea, bogat în proteine, vitamine din complexul B, zinc, magneziu şi potasiu. Păstrăvul este o altă sursă bună de vitamina D, proteine, vitamine din complexul B şi minerale. Tonul conservat are aproximativ 40 UI de vitamina D şi este o sursă bună de acizi graşi Omega-3, potasiu, magneziu, seleniu şi zinc.
– pește gras – hering și somon în ulei
– ciuperci, bogate în vitamine și minerale
– ou – în special gălbenușul, bogat în proteine, vitamine și minerale
– lactate, în special iaurtul, sursă naturală de probiotice și bacterii sănătoase
– mazăre
– lapte vegetal – soia, migdale, ovăz, orez
– scoici
– brânzeturi – vitamine (A, D, E, K), minerale (calciu, fosfor, magneziu) precum şi de proteine
– carne de porc și vită
– ulei de ficat de cod – vitamina A, vitamina D şi acizi graşi Omega 3
– tofu – este sărac în calorii şi un bun înlocuitor al brânzei. Acest produs oferă în 100 de grame circa 30% din doza zilnică necesară de vitamina D.
– spanac;
– semințe, cereale fortifiate, ciocolată neagră
– portocale.
Vitamina D este considerată o vitamină minune, deoarece oferă protectie împotriva unor forme de cancer (de sân, colon și prostată), împotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar și impotriva anumitor afectiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea.
În cazul consumului exagerat, apare acumularea de calciu în sânge sau hipercalcemia. Aceasta poate provoca greață, vărsături, slăbiciune, urinare frecventă, sete excesivă, durere de stomac, amețeală și confuzie.
Simptomele pot progresa către durere osoasă și probleme renale, drept consecință a formării calculilor renali.