10 rețete de prăjituri permise în gastrită și ulcer

Zahărul sau mierea sunt permise în cantitate mică, în special mierea de salcâm. Uleiul este perms, dar crud, neprăjit. Untul este permis, la fel ca laptele, smântâna, cașul, brânza dulce. Nu sunt permise smântâna fermentată, cașcavalul, brânza de burduf.

1. Lapte de pasăre
– 1 litru lapte
– 2 ouă
– pentru îndulcit: o lingură de zahăr sau o banană coaptă
Laptele se pune la fiert.
Separăm ouăle: gălbenușurile se amestecă cu o lingură de zahăr sau o banană pasată și puțin lapte, apoi cu tot laptele pe foc, pentru a face o cremă puțin grosuță.
Albușurile se bat spumă, se iau cu lingura găluște de albuș și se pun la fiert în lapte.

2. Budincă de gris
– 500ml lapte
– 4 linguri gris
– pentru îndulcit: o lingură de zahăr sau o banană coaptă
Laptele se pune la fiert , apoi se toarnă grisul în ploaie și se fierbe până se face o cremă grosuță.
Se poate orna cu o banană pasată, suc de fructe sau sirop de zahăr.

3. Budincă de orez
– 200 gr orez prefiert
– 500 ml apă
– 500 ml lapte
– pentru îndulcit: o lingură de zahăr sau o banană coaptă
Se fierbe orezul în apă, până când se umflă. Nu se aruncă apa în care a fiert, aceasta conținând mucilagiu foarte bun pentru stomac.
Se toarnă laptele peste orez și se amestecă.
Pentru îndulcire se adaugă în compoziție o lingură de zahăr sau o banană pasată (chiar două).
Se ține la cuptor 15 – 20 de minute.

4. Ecler
Pentru aluat
– 125 ml apă
– 125 ml lapte
– 125 g unt
– 150 g făină
– 3 albușuri
Pentru cremă
– 500 ml lapte
– 3 gălbenuşuri
– pentru îndulcit: o lingură de zahăr sau o banană coaptă
Se fierb apa, laptele și untul, iar când clocotesc, se dă cratița pe marginea plitei și se pune toată făina deodată și se amestecă repede, formându-se o minge.
Se pun pe rând albușurile și se amestecă repede, să fie încorporate.
Din acest aluat se iau cu lingura sau cu mâna bucățele mici și se fac batoane de mărimea unui deget, care se pun la copt în tava încălzită, timp de 10-15 minute, cu spațiu între ele.
Apoi se vor tăia pe mijloc și umple cu cremă.
Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile cu o lingură de zahăr sau o banană pasată și puțin lapte, apoi cu tot laptele pe foc, pentru a face o cremă puțin grosuță.

5. Chec
– 4 oua
– 4 linguri de făină
– o lingură de zahăr
Se freacă bine gălbenuşurile cu zahăr, apoi se adaugă făina şi albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor. Se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie si se coace la foc încet.
Se recomandă consumul după o zi sau două, să nu fie proaspăt.

6. Prăjitură cu mere
– 6 mere curățate de coajă și semințe, tăiate felii
– 3 ouă
– 1 lingură zahăr opțional
– 2 linguri ulei
– 1 cană făină
– banană sau două
Se bat albușurile spumă (opțional cu zahăr).
Gălbenușurile se amestecă cu ulei și se încorporează în albușuri.
Se pune făina și se amestecă ușor, de sus în jos.
Se toarnă aluatul într-o formă de copt (tavă, cratiță) unsă și tapetată.
Peste el se pun merele curățate de coajă și semințe, tăiate felii și bananele tăiate rondele.
Se coace 40 de min. la foc potrivit.

7. Gelatină de fructe
– fructe la alegere: mere, banane, portocale, clementine, pere
– un plic de gelatină
Se prepară gelatina cu apă fierbinte sau cum scrie pe plic, lăsăm puțin să se răcească și o punem peste fructele tăiate felii. Se pune în cupe și se ține o oră la rece să se întărească gelatina.

8. Spumă de fructe
– fructe la alegere: mere, banane, portocale, clementine, pere
– un plic de gelatină
– frișcă
Se fierb fructele 5 minute, apoi se pasează, ca să înlăturăm cojile și sâmburii.
Se prepară gelatina cu apă fierbinte sau cum scrie pe plic, se toarnă peste fructe și se lasă la răcit.
Se bate frișca și se amestecă în sucul gelatinos, apoi se pune în cupe.

9. Crema de vanilie
– 500 ml lapte
– 4 galbenusuri
– 2 linguri zahar sau două banane coapte
– 4 linguri făină
– esență de vanilie
– 1 lingură unt
Se freacă gălbenușurile cu zahăr sau banane pasate, se adaugă făina și apoi laptele treptat și vanilia. Se amestecă continuu pe foc, până se îngroașe crema. Se ia de pe foc și se adaugă untul, apoi se răcește puțin și se pune în cupe.

10. Biscuiții de casă
– 200 gr. făină
– 200 gr. unt moale
– un albuș (facultativ)
– o linguriță zahăr
Se amestecă toate într-un aluat moale, se întinde o foaie și se fac forme cu cuțitul sau cu paharul, care se coc 10 minute în tava tapetată la cuptor cu foc mediu.

Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂
Muzica fundal: Josefina, Biblioteca YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: