Porumbul fiert, mătasea și foile de porumb – remedii vechi și contraindicații

Porumbul este bogat în vitaminele din grupa B, mai ales B1, fiind un aliat în lupta împotriva stresului și aducând beneficii pentru muşchi, inimiă şi producţia de globule roşii.
Porumbul fiert conţine carbohidraţi care ajută la energizarea corpului, este bogat în acizi graşi nesaturaţi (85 – 90%), conţine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu şi fibre. Vitamina E din porumbul fiert ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct.
Ajută la procesul de reînnoire al celulelor, conţine potasiu – necesar pentru buna funcţionare a muşchilor şi a inimii, iar carbohidraţii cuprinşi în porumb dau energie şi nu permit depunerea grăsimii.
Duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziţia porumbului grăbesc degradarea grăsimilor și ajută să slăbeşti uşor, fiind ideal în curele de slăbire, datorită conținutului de fibre, esenţiale pentru digestie, minerale, dar şi vitamina C.
O dată pe an, vara, spun specialiştii, se recomandă o cură cu porumb fiert, datorită căreia organismul capătă energie iar magneziul şi vitamina E prezente în porumb ajută inima să se menţină sănătoasă, crescând elasticitatea vaselor de sânge.
Prin consumul de porumb fiert, prevenim cancerul la plămâni, datorită substanţei numita beta-cryptoxanthin.
Vitamina E din porumb ajută celulele să se reînnoiască, încetinind astfel procesul de îmbătrânire a pielii.
— Mătasea de porumb conține flavonoide, saponine, taninuri, rezine, uleiuri volatile, alantoină, ergosterină, betaină, proteine (zeina, principala proteină a bobului de porumb, cu un conţinut important de acid glutamic şi leucină), săruri de potasiu, minerale (fier, fosfor, magneziu, zinc), carotenoizi, vitamine de grup B, vitamina E, C, A, hidrocarburi, amidon.
Terapia cu mătase de porumb are acţiune diuretică, antispastică, măreşte secreţia biliară, împiedică depunerea sărurilor în bilă, îmbunătăţeşte funcţia ficatului, purgativă, diminuează conţinutul de glicogen din sânge, datorită conţinutului de vitamina K, are acţiune hemostatică, fiind utilă în dereglari menstruale, la menopauză, hematurie (sânge în urină).
Indicaţii terapeutice : recomandată în caz de cistite, infecţii urinare, prostatite, nefrite, cure de detoxifiere, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, edeme renale sau cardiace, edeme generalizate, ascită, artrite, reumatism articular, obezitate.
Mod de administrare:
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 2 minute, apoi se strecoară şi se consumă 1-3 căni pe zi.
— Ceaiul din frunze de porumb : se folosesc 2-3 foi care înfăşoară ştiutelete de porumb, se usucă bine, după care se toarnă peste o cană de apă fierbinte (nu fiartă). Compoziţia se acoperă şi se lasă la infuzat câteva minute. Se ia câte o lingură de ceai, neîndulcit, la 2-3 ore.
Beneficiile: efect diuretic, iar dacă reţii lichide în exces, este indicat să consumi acest ceai în mod constant
Ajută la dizvolarea pietrelor de la rinichi.
Elimină excesul de fosfor din corp și asigură buna funcţionare a ficatului, combate infecţiile urinare şi inflamaţiile vezicii urinare.
Joacă un rol important în procesul de slăbire, deoarece stimulează eliminarea rapidă a toxinelor din corp.
—Contraindicații: în cazul gravidelor, deoarece mătasea de porumb stimulează uterul şi poate duce la pierderea sarcinii. De asemenea, cei care sufera de diabet trebuie să discute cu medicul despre consumul de ceai din mătase de porumb. Este contraindicat hipertensivilor, celor care se află sub tratament medicamentos cu warfarină, diuretice, antiinflamatoare.
Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂