Cum se ține postul corect. Alimente recomandate în post și care ajută și la slăbit. Ce este interzis.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne dă sfaturi și recomandări pentru a ține un post corect, dar și recomandări pentru slăbire. Vi le prezentăm pe cele mai importante:
Dacă vrem să postim şi să fim sătui, pierdem esenţa Postului.
Postul trebuie să fie un exerciţiu de voinţă şi esenţa lui este disconfortul şi foamea, şi de trecere a plăcerilor vieţii pe planul doi.
Dacă decizia ai luat-o cu toată convingerea, atunci Postul ţinut corect îţi poate aduce unele beneficii atât mentale, cât şi unele ce ţin de sănătate.
Postul presupune renunţarea la carne, ouă şi lactate. Proteinele animale trebuie compensate cu cele vegetale, pe care le găseşti în fasole, mazăre, linte, năut, soia,ciuperci, pâine integrală.
O greşeală pe care o fac mulţi în Post este să se refugieze în cartofi prăjiţi, covrigi, pâine în exces. Toate au foarte multe calorii şi îngraşă. În plus, aceşti carbohidraţi se digeră greu şi duc la acumularea mai multor toxine în organism.
Postul nu este o cura de slabire, așa că aveți grijă la cantitate dacă nu vreți să vă îngrășați. Lipsa proteinelor de origine animală face ca mâncarea de post sa nu fie la fel de sățioasă, deci asteptați-vă să aveti mereu senzația că nu v-ați săturat.
În această perioadă e indicat să mâncăm mai multe legume, să gătim cu sos de roşii, să facem mâncăruri la cuptor sau abur, dar fără ulei, care este restricționat în post.
Ciorba este alimentul ideal în post și în slăbit.
Este alimentul cel mai bogat în apă, cu orez sau cartof, dar faptul că e diluat în multă apă umple stomacul şi e săţios şi spornic.
Legume multe se recomandă și în post, când avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine.
De asemenea trebuie să avem un somn de calitate, pentru ca organismul nostru să se refacă prin odihnă. Altfel, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității. Stresul este unul din factorii care ne determină să mâncăm dulciuri sau alimente care nu sunt sănătoase.
Pâinea albă şi cea neagră îngraşă la fel, dacă este în cantitate mare.
Cu cât un aliment este mai pufos şi mai umflat cu aer sau cu apă, e mai sărac în calorii. Putem mânca pâine la fiecare masă, dar în cantitate mică și nu în combinație cu paste făinoase, cartofi, orez. La fel și mămăliga.
Puneți la loc de cinste pe masa voastră ciorba, tocănița și ghiveciul de legume.
Ca desert sau gustare sănătoasă apelați la câteva fructe uscate (prune, caise) sau la un pumn de nuci, alune, semințe.
Nu consumați varză și broccoli în exces pentru că pot încetini metabolismul și pot declanșa chiar tulburări tiroidiene.
Nu exagerati cu produsele din soia, de multe ori nu sunt de cea mai bună calitate.
Atenție la excesul de pâine, cartofi, orez și paste făinoase.
E bine să evităm produsele de post din magazine.
De asemenea trebuie evitat zahărul, chiar dacă nu e de dulce, dar în afară de faptul că e toxic, nu se încadrează în esența postului.