Pască cu brânză
Ingrediente:
Aluat
500 gr făină,
125 gr zahăr,
50 gr unt,
2 linguri ulei,
250 ml lapte,
3 ouă,
1 lingură rom,
esenţa de vanilie,
25 gr drojdie,
sare
Umplutura
1 kg brânză de vaci,
200 gr zahăr pudră,
50 gr unt,
2 pacheţele zahăr vanilat,
5 ouă,
3 linguri smântână,
1 lingură rom,
1 esenţa de rom,
100 gr stafide,
1 lingură gris,
1 lingură făină,
1 lămâie pentru coajă,
1 linguriţă rasă sare
Mod de preparare:
Se pune drojdia la crescut cu lapte cald şi zahăr, câteva linguri de făină se opăresc cu lapte fierbinte, se amestecă toate, şi se lasă la crescut.
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr şi se toarnă peste făină crescută, cu albuşurile bătute spumă.
Se frământă bine cu rom şi unt topit.
Se lasă la crescut o oră, apoi se împarte în două, iar o parte în trei bucăţi.
Prima jumătate se aşează în tavă unsă.
Din cele 3 bucăţi mai mici, se fac suluri care se împletesc şi se pun în jur, pe marginea tăvii.
Se lasă la crescut, apoi se umple cu brânză frecată cu untul, gălbenuşurile puţină sare, zahărul vanilat, coajă de lămâie, grişul, făină, smântână, o parte din stafide, albuşurile spumă, şi se dă la cuptor o oră.