Pateuri cu brânză – foietaj rapid, coapte în tigaie, fără ulei

INGREDIENTE:
– 500 g făină
– 50 g zahăr
– 25 g drojdie
– un vârf cuțit sare
– 230 ml apă
– 100 g ulei (sau unt topit)
– 250 g unt sau untură, pentru împachetat
MOD DE PREPARARE:
Punem într-un bol 500 g făină, adăugăm 50 g zahăr, un vârf de cuțit de sare, 25 g drojdie, apoi turnăm puțin câte puțin 230 ml apă și amestecăm. Înglobăm 100 g unt sau ulei și frământăm 5 minute.
Aluatul și untul de lucru trebuie să fie reci.
Întindem foaia și o crestăm în cruce.
Desfacem în 4 colțuri, dar mijlocul să rămână mai gros.
Punem untul rece în mijloc și împăturim aducând colțurile spre centru.
Întindem aluatul cu grijă să nu iasă untul prin colțuri.
Pliem aluatul de 2-3 ori, mereu după aceeași regulă: un dreptunghi împărțit în 3, îndoim partea stângă peste cea din mijloc, apoi partea dreaptă peste ele. Astfel formăm un nou dreptunghi, care se împăturește la fel.
Întindem o foaie și o tăiem în 12 pătrate, pe care punem brânză sărată sau dulce.
Împăturim și coacem în tigaie fără ulei, 2 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. Dacă vrem să le coacem în tavă, durează 20-30 de minute.
Putem face cu această rețetă clasică de foietaj: croissant, pateuri, saleuri, mini-pizza, plăcinte cu brânză sau fructe, tarte, fornetti și cam tot ce vă poftește inima.