Piftie tradițională de ciolan afumat de porc

Facem azi o piftie de ciolan afumat de porc. Rețeta este cea tradițională de piftie de bază, și cu ea puteți face și piftie de curcan.
Urmăriți filmul pentru a face cea mai bună piftie, ca la mama acasă.

INGREDIENTE:
– un ciolan afumat de porc
– o căpățână de usturoi
– sare, piper, o ceapă, 2 morcovi, pătrunjel
– un plic de gelatina, dacă este nevoie pentru piftia de curcan


MOD DE PREPARARE:
Spălăm ciolanul și-l pârlim bine la foc.
Putem să-l punem la fiert întreg, dacă încape în oală, sau tăiat bucăți, caz în care va fierbe și mai repede.
După 2 ore de fiert, adăugăm morcovi și ceapă, și lăsăm să mai fiarbă până se desprinde carnea de pe os.
Apoi separăm zeama de carne, scoatem oasele și lăsăm la răcit.
După răcire, vom aduna grăsimea care se ridică deasupra piftiei.
Apoi punem iar pe foc să dea un clocot zeama și carnea fără oase.
Abia după aceea punem usturoiul zdrobit, lăsăm puțin, potrivim de sare, și apoi strecurăm zeama punând în strecurătoare și un tifon, ca să absoarbă toată grăsimea și frimiturile de carne sau legume.
Dacă faceți piftia doar din carne fără oase (curcan) sau șorici, puneți și un plic de gelatină, care se înmoaie după indicațiile de pe plic.
Așezăm în castroane întâi rondele de morcovi și ceapă, pentru ornament, apoi bucăți de carne și șorici, iar peste ele turnăm zeama și lăsăm la rece.
Când s-a întărit, o puteți răsturna pe un platou sau farfurie mare.
Este delicioasă.
Tot pe canalul Rețete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: