Semințele de dovleac – Beneficii pentru o sănătate de fier

Semințele de dovleac sunt un adevărat elixir pentru sănătate. Contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, și vitamina K.
Sunt o sursă bună de fibre alimentare și de acizi grași nesaturați, buni pentru sănătatea inimii, o sursă foarte bună de proteine și minerale și nu conțin colesterol.
Sunt și o importantă sursă de Triptofan (precursor al serotoninei), ce este convertit și în GABA (acid gama-aminobutiric) în creier.
Se consumă crude sau în amestecuri cu alte alimente, pentru a avea o sănătate de fier.
Beneficii:
– Ajută sistemul imunitar și combate răceala, datorită conținutului ridicat de zinc. Zincul joacă un rol central în sistemul imunitar, inclusiv în diviziunea celulară și sinteza ADN-ului.
– Stimulează creierul, datorită conținutului mare de zinc, acesta având un rol esențial în reglementarea comunicării dintre creier și ajutând la îmbunătățirea memoriei în mod semnificativ și a concentrației.
– Mențin inima sănătoasă, datorită magneziului care ajută la crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului), sinteza ARN și ADN-ul, de pompare a inimii, formarea corectă a oaselor și dinților, relaxarea vaselor de sânge și o funcție intestinală bună, scade tensiunea arterială și previne infarctul sau atacul cerebral. O cană de semințe conține aproape jumătate din doza zilnică de magneziu recomandată.
– Sursă bogată de Omega 3, pe bază de plante, (acid alfa-linolenic sau ALA).
– Au efecte antidiabetice, pot ajuta la reglarea nivelului de insulina din organism și prevenirea complicatiilor diabetice.
– Uleiul semintelor de dovleac este bogat în fitoestrogeni naturali, care duc la o creștere mare a colesterolului bun, la scăderea tensiunii arteriale, prevenirea bufeurilor, a durerilor de cap și a durerilor articulare.
– Ajută la buna funcționare a ficatului, continând grăsimi sănătoase, antioxidanți și numeroase fibre.
– Ajută în procesul de digestie, datorită faptului că semințele includ o mulțime de carbohidrați complecși și fibre, care sunt vitale pentru o digestie sănătoasă.
– Alungă depresia – conțin l-triptofan, o substanță care ajută organismul să aibă un somn bun și alungă depresia.
– Previn osteoporoza și reduc inflamația în cazul artritelor, datorită continuțului mare de zinc, fără a avea efectele secundare ale medicamentelor.
– Mențin sănătatea prostatei, datorită conținutului mare de zinc.
– Ameliorează simptomele menopauzei.

Cum se consumă:
– În stare crudă sau prăjite 15-20 de minute la o căldură scăzută (nu mai mult de 75 de grade Celsius), condimentate cu sare naturală.
– Pentru a face față sezonului rece, se adaugă semințe de dovleac în miere, supe, iaurt, salate, sau se consumă ca o gustare rapidă și sănătoasă.

Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place, vă rog să vă abonați, e gratis 🙂
Fundal muzical: Lucid Dreamer, Biblioteca YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: