Stop diabet! Alimente permise/interzise bolnavilor cu diabet – regim și dietă preventivă
Stop diabet! Alimente permise/interzise bolnavilor cu diabet – regim și dietă preventivă
Alimente permise/interzise:
*Permise: Apa este indicată la discreție, la fel și ceaiurile neîndulcite. Ceaiul și cafeaua pot să fie consumate, dar fără zahăr sau alte ingrediente precum este laptele, frișca sau diferite arome.
/interzise: Băuturile alcoolice, siropul, ceaiurile îndulcite, băuturile carbogazoase.
*Permise: Pâinea să fie graham sau neagră, gris, fulgi de ovăz, fidea, tăiței de casă
/interzise: Făina și pâinea albă, orezul și pastele sunt alimente prelucrate cu conținut ridicat de carbohidrați. Acestea cresc nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2.
*Permise: Pește proaspăt sau pui pe grătar
/interzise: Trebuiesc evitate alimentele care conțin grăsimi saturate și trans. Alimentele bogate în grăsimi saturate sunt: carnea grasă, cârnații, produsele lactate care nu sunt degresate. Alimentele care conțin grăsimi trans sunt: cartofii, alimente preparate prin prăjire, chips-uri, popcorn, torturi glazurate. Se va limita consumul de sare.
*Permise: Legume precum: varza albă, varza roșie, conopida, spanac, broccoli, fasole verde, dovlecei, bame, sparanghel, ciuperci, ardei grași, urzici, roșii dar și cartofii dulci copți, nuci, semințe. Numeroase studii au arătat că includerea nucilor în dieta zilnică ajuta la controlul nivelului de glucoză și de lipide din sânge.
/interzise: Fasole uscată, mazăre, linte, ciuperci, sfeclă și în general legumele uscate deoarece conțin peste 50% glucide, struguri, smochine, stafide, castane, pepene verde.
*Permise: Caș și urdă, ouă și lactate, dar cele care au un conținut sărac în grăsimi.
/interzise: Brânza, smântana, iaurturi grase.
*Permise: Deserturile doar cele făcute în casă și de preferat să fie consumate cu maximă atenție și cu moderație.
/interzise: Zahărul și produsele care conțin zahăr, biscuiți, ciocolată, prăjituri de la cofetărie, bomboane, halva, înghețata, mierea, produsele de patiserie, dulciurile.
*Permise: Fructe proaspete deoarece conțin puțini carbohidrați.
/interzise: fructe uscate
Vestea proastă: tot mai mulți oameni au diabet, din cauza alimentației nesănătoase și în special a zahărului, supranumit otrava albă.
Vestea bună: diabetul poate fi ținut sub control, printr-un regim adecvat.
Vestea proastă 2 este că dacă mâncăm nesănătos, riscăm ca pe lângă diabet să mai facem și alte boli precum cele de fiere, care ne încurcă și mai rău regimul.
Vestea bună 2 este că putem să ne obișnuim treptat să eliminăm preventiv alimentele rele, pentru a preveni apariția bolilor.
Regula nr.1 este că tot ce e natural e bun, iar ce e procesat e rău.
Al doilea aliment otrăvitor după zahăr este uleiul, inclusiv margarine și alte derivate procesate. Nu mai prăjiți cu ulei! E mai bună și mai sănătoasă grăsimea naturală, de porc sau pasăre.
Dacă sunteți bolnavi, respectați cu strictețe aceste recomandări, alături de tratament și prescripțiile medicale.
Dacă sunteți sănătoși, uitați-vă la etichetele produselor pe care le cumpărați, și vă veți mira cât zahăr au toate.
Eliminați din alimentație zahărul, uleiul, conservele de orice fel cumpărate la cutie sau la borcan, prăjelile, patiseria, alimentele gata preparate. Se pot face toate în casă, din produse naturale, nu din semipreparate.
Sănătate!
Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați si la canalul YouTube, e gratis 🙂