Sos de roșii, bulion de iarnă – rețetă țărănească de sos de roșii concentrat, cu ceapă și ardei

Pentru că nu toți avem o grădină de roșii pe care să le culegem toate odată și să coacem 3 tuciuri de bulion în curte, învățăm azi că sosul de roșii se poate face și săptămânal, cât îi vara de lungă, când avem timp și ne rămân roșii coapte, chiar și în cantități mai mici. Oricum sos de roșii ne trebuie zilnic pentru mâncare, tocănițe, spaghete, etc. Decât să desfaci câte un borcan pe zi, mai bine faci un tuci de 3-4 kg săptămânal și ai sos proaspăt zilnic, iar ce prisosește pui la borcan. Nici nu știi când se adună borcanele în cămară!
Urmăriți filmul pentru o rețetă perfectă.
INGREDIENTE:
– 10 kg roșii coapte bine
– o cană de ulei
– 2-3 cepe tocate grosier
– 2-3 ardei grași sau kapia
– sare și puțin zahăr după gust
– mirodenii: cimbru, piper, usturoi tocat, mărar, busuioc, tot ce vă place
MOD DE PREPARARE:
Tocăm ceapa grosier și o călim puțin în ulei.
Adăugăm ardeii tocați mai mare și roșiile curățate de pielițe și tăiate în câteva bucăți. Se pot da și prin mașina de tocat, dar tăiate bucăți își păstrează textura și sunt mai gustoase.
Adăugăm mirodeniile, sarea și zahărul, și fierbem până scade și se îngroașă sosul.
Se folosește la tocănițe, spaghete, sos pentru piure de cartofi, pește sau orice legume, iar ce prisosește se pune fierbinte în borcane, care se țin să se răcească o zi, în pături.
Dacă faci un tuci pe săptămână pentru mâncare, nici nu știi când se adună borcanele pentru iarnă.
Se păstrează la rece. Dacă stați la bloc și e foarte cald, și știți că ați mai avut probleme, le puteți steriliza 30 de minute, apoi se răcesc în pături.
Faceți această rețetă și veți vedea că este atât de bună, încât nu veți mai face niciodată sosul de roșii altfel.