Ghiveci de legume – tocană de post, rețetă veche, țărănească

O mâncare excelentă de post este tocănița de legume.
Ghiveciul este plin de vitamine, fibre și minerale, are tot ce este necesar organismului, și-n plus, este deosebit de gustos.
Se face ușor, din legumele pe care le avem prin casă, în funcție de anotimp, proaspete sau conservate. Eu voi da câteva exemple de legume folosite, dar aceste ingrediente nu sunt obligatorii. În funcție de preferințe și de dietele personale, puteți elimina din listă ce nu vă face bine, sau puteți adăuga ceea ce vă place. Orice se poate înlocui, pentru că ghiveciul este delicios și din doar câteva legume, ca și din mai multe.
Urmăriți acest film pentru a reuși cel mai grozav ghiveci de legume de post.
INGREDIENTE:
– 2-3 cartofi
– 2 cepe
– un praz
– 2 ardei capia, sau verzi
– 5 căței de usturoi
– 1-2 vinete
– un dovlecel
– un morcov
– 100 ml ulei de floarea soarelui
– diverse alte legume: conopidă, ciuperci, păstăi de fasole, varză, etc.
– câteva roșii sau pastă de la borcan
– verdeață: mărar, pătrunjel, cimbru, etc.
– sare, piper, mirodenii
MOD DE PREPARARE:
Spălăm legumele și le curățăm de coajă unde este cazul.
Tocăm felii sau fideluță, după caz, fiecare legumă.
Modul de preparare nu este obligatoriu: în funcție de preferințe, restricții sau diete, puteți prăji legumele, sau doar le puteți înnăbuși în 2 linguri de ulei cu o ceașcă de apă, sau le puteți coace pe grătar.
Se pun la gătit întâi legumele mai tari, care au nevoie de mai mult timp pentru a se înmuia. Apoi se adaugă celelalte, pe rând, cu mențiunea că trebuie să fierbem cartofii înainte de a adăuga roșiile, deoarece acestea le opresc fierberea și îi întăresc.
Dacă scădem tocana la cuptor, va fi și mai delicioasă.
Ghiveciul se servește și cald, dar și rece, se poate pune pe pâine, sau se poate servi cu paste, orez fiert, sau cu orice ne place.
Poftă bună!
Alte rețete de post: