Cârnați de casă – rețeta pas cu pas

INGREDIENTE
– 10 m mațe de porc
– 10 kg de carne de porc grasă
– 5 căpățâni de usturoi
– 200 g sare grunjoasă fără iod
– 1 lingură piper măcinat
– 1 lingură boia dulce
– cimbru, curcumă
Rețetă în 3 pași:
1. Tocăm carnea și punem condimente
2. Spălăm și umplem mațele
3. Afumăm cârnații, îi topim sau congelăm
MOD DE PREPARARE:
Carnea se poate toca la mașină, sau cu satârul.
Dacă e prea slabă, mai adăugăm grăsime, să fie cam 25-50% grăsime.
Puteți cumpăra și carne tocată.
Pregătim mirodeniile, sarea, usturoiul pisat, și le amestecăm bine în carne, frământând compoziția până la completa încorporare.
Pentru a potrivi de sare și piper, putem face câteva chifteluțe, de probă. Sunt tare bune!
Dacă avem mațe cumpărate din comerț, trebuie să le spălăm bine. Le punem la robinet să curgă apa prin ele, și cu ocazia asta vedem și dacă sunt rupte pe undeva.
Pentru a umple cârnații, folosim mașina de tocat, cu o pâlnie specială de cârnați, care se găsește la piață cu 3-4 lei.
Montăm pâlnia, iar pe ea tragem mațul de tot, apoi începem să băgăm carnea, trăgând ușor de maț în afară, cu grijă, să nu intre bule de aer. Când s-a umplut, îl legăm la capete.
După ce am umplut toate mațele, le alegem câte două de aceeași mărime, le legăm la un capăt și facem perechi, pentru a le putea pune pe sârmă, la uscat.
Se țin la rece, să se zvânte, cam 24 de ore, la o temperatură de 0-5 grade Celsius.
Apoi cârnații se pot afuma, chiar și la bloc, dacă nu avem țară:
1. Putem face o afumătoare dintr-un butoi sau dulap de lemn. Jos facem foc de rumeguș, deasupra agățăm cârnații, și acoperim să nu iasă fumul.
2. Există în comerț aparate de afumat: practic, este o cutie în care se face focul, și în următoarea se pun cârnații.
La fel putem afuma carnea, șunca, și orice ne place.
Pentru mai multe informații, vedeți și rețeta noastră:
Trucuri pentru cea mai buna afumatura de Craciun la bloc + model simplu de afumătoare la bloc
De asemeni, cârnații se pot congela, sau se pot prăji în untură și păstra la garniță.