Cozonac fără frământare – rețeta cu care nu dai greș de sărbători
0 Comment

Cozonacul este regina sărbătorilor, în special de Crăciun și de Paști.
Dar exact atunci sunt atâtea pregătiri de făcut, că nici nu știi la ce te încurci, sau ce nu merge. Tuturor ni s-a întâmplat să nu fie făina bună, să nu avem destul timp de frământat, sau să se lase cozonacul.
Dacă aveți astfel de probleme, soluția este un mix de cozonac din comerț. Eu l-am încercat și vă asigur că este rețeta cu care nu dai greș niciodată, se face repede și simplu, nu e scump, are un gust excelent, iar mirosul de scorțișoară și coajă de portocală este fantastic.
Cozonac fără frământare - rețeta cu care nu dai greș de sărbători
Preparare
Gatire
Timpul total
Autor: Retete Diete
Ingrediente
- o cutie de Mix pentru cozonac fără frământări, din comerț, care conține: un mix pentru aluat, un mix pentru umplutură, și un plic de drojdie.
- 3 ouă
- 200 ml lapte
- 100 g unt
- 50 ml ulei
- 200 g nucă măcinată
- opțional: stafide și rahat
MOD DE PREPARARE:
Aluatul:
1. Punem untul și laptele pe foc, până când se topește untul untul, apoi lăsăm la răcit.
2. Într-un vas punem conținutul pachetului de mix pentru aluat și plicul de drojdie din cutie.
3. Peste ele adăugăm amestecul de lapte și unt, și două gălbenușuri, și mixăm cu spiralele de aluat, timp de 4 minute.
4. Punem aluatul obținut într-un vas uns cu ulei, îl acoperim și-l lăsăm la crescut, la cald, o oră sau două, până când își dublează volumul.
Umplutura:
5. Mixăm albușurile spumă tare, ca bezeaua.
6. Peste ele punem treptat mixul pentru umplutură și încorporăm, amestecând de jos în sus.
7. Tot așa adăugăm și nuca măcinată, și dacă vrem și stafide sau rahat.
Montarea:
8. Când aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în două bucăți, din care întindem două foi lungi cât tava.
9. Pe fiecare foaie punem câte jumătate din umplutură și rulăm în două batoane, care se împletesc.
10. Punem cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt și-l lăsăm la crescut până își dublează din nou volumul, apoi ungem cu un gălbenuș.
11. Coacem în cuptor la 180 de grade, acoperit cu hârtie de copt, ca să nu se ardă deasupra, aproximativ 50-55 de minute. Se face proba cu scobitoarea.
Este un cozonac rumen și atât de frumos mirositor, ca să nu mai vorbim de gust, care este desăvârșit.
Urmăriți acest film și vom face un cozonac atât de gustos, cum nu v-ați imaginat: