Dieta în gastrită sau ulcer
Deși medicii nu mai recomandă diete stricte, ci îndeamnă pacienții să stabilească singuri ce le face bine sau rău, vă prezentăm câteva reguli generale:
1. Faza foarte dureroasă. Este recomandat să se consume:
– 2 litri de lapte/zi
– lapte cu albuș de ou crud
– ceai cu lapte.
2. Faza mai puțin dureroasă:
– lapte, ou crud, ceai
– cartofi, gris și tăiței (toate fierte)
– biscuiți și sucuri de fructe.
3. După 10 zile de la faza acută:
– cele de mai sus
– pâine, ouă, pireuri, budinci, carne slabă la grătar, compoturi
– sucuri de legume, orez fiert, cartofi pireu, legume fierte, biscuiți, smântână nefermentată.
4. Se recomandă 5 mese pe zi, la ore fixe.
5. Măcar 2 mere și 3 ceaiuri pe zi, înainte de mese cu o oră.
– ceaiuri de mușețel, tei, măceșe, salcâm, gălbenele, gastric.
– sucuri din morcovi, sfeclă, cartofi, roșii bine coapte, salată verde, pere, mere dulci și struguri.
– supele se prepară din lapte, făină de cereale, paste fierte în apă sau în zeamă de legume, strecurate sau îngroșate cu legume pasate sau cu amidonul din paste făinoase. Se servesc cu crutoane de pâine. Ele antreneaza secretia gastrica și o neutralizează, având efectul unui adevărat pansament gastric. Este indicat să nu se consume mai multe de 1/2 porție de supă la o masă.
6. Hrana să fie naturală – nimic preparat, ambalat, procesat!
7. Pâine uscată, crutoane. NU pâine albă sau ambalată, cu termen de valabilitate mai mare de 2-3 zile, din aluat congelat. Singura pâine bună se face în casă din apă caldă, făină integrală, drojdie, sare, foarte ușor: se amestecă toate și se adaugă ori apă ori făină, până când devine lipicioasă, adică să nu fie fărâmicioasă. Se coace pe plită, în cuptor, sau într-o tigaie uscată cu capac, întorcându-se pe ambele părți. Durează 3-4 minute amestecatul și 3-4 minute coptul. O puteți lăsa la crescut, sau nu. Se face puțină, cât mâncăm, pentru că, neavând chimicale, se întărește repede. Pentru crutoane, se taie bucățele mici și se lasă la uscat.
8. Se interzic:
– alcool, cafea, cacao, tutun, ciocolată
– băuturi acide și carbogazoase, apă cu gheață, lichide fierbinți
– alimente cu e-uri
– supe de carne și oase, cârnați, prăjeli, slănină, afumături, conserve, mezeluri, carne de porc, oaie, gâscă, rață, vânat, pește gras, prăjit sau afumat, sosuri cu rântaș
– lapte bătut, brânză fermentată, cașcaval, burduf, murături, borș, oțet, muștar, piper, condimente
– fructe și legume crude – castraveți, ceapă, vinete, ciuperci, usturoi, portocale, mandarine, grepfrut, lămâi, ananas
– fructe cu sâmburi (nuci, alune, migdale)
– pâine caldă, fasole boabe, mazăre, cereale integrale, carne grasă.
– dulceață, înghețată, cozonac, miere, dulciuri concentrate.
9. Carnea sau peștele se pregătesc la cuptor, bine fierte, nu prăjite.
10. Deserturi permise:
– se bea un litru de lapte pe zi, cu paste făinoase, gris, orez
– budinci din lapte, făinoase și ouă
– creme din lapte, ouă, zahăr și făină sau amidon, aromate cu vanilie și sucuri de fructe
– gelatine preparate la rece, din lapte, brânză de vaci (se fierbe un litru de lapte cu 8 pastile de calciu lactic și se strecoară), sucuri și pireuri de fructe
– mere fierte sau coapte, fără coajă
– prăjituri nedospite, din aluat fiert cum ar fi eclerul, sau aluat uscat de biscuiți.
Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place vă rog să vă abonați, e gratis 🙂