Dovleacul – Aliment miracol: Rețete delicioase

Dovleacul este leguma cu cel mai scăzut nivel de calorii, nu conține grăsimi saturate sau colesterol, este bogat în fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale și vitamine și se recomandă în controlul colesterolului și în programele de reducere a greutății.
Conține vitamina A, vitamina C și vitamina E.
Poate fi mâncat într-o mare varietate de rețete delicioase, copt, plăcintă, clătite, creme, în tocană, etc.
În China, frunzele de dovleac sunt consumate ca verdețuri gătite, salate și supe.

Beneficiile consumului de dovleac

1. Previne apariţia cancerului la plămâni, sâni şi prostată, datorită betacarotenul care se găseşte din plin în dovleac.
2. Protejează ochii de boli grave, datorită conţinutul bogat în vitamina A, luteină şi zeaxantină.
3. Beta-criptoxantina, un carotenoid care se găseşte în dovleac, are rolul de a proteja articulaţiile și aduce un risc redus de a suferi de poliartrită.
4. Protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar, datorită bogăţiei de vitamina C.
5. Este util în diete, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă un surplus de calorii.
6. Are grijă de sănătatea inimii, fiind bogat în potasiu. Menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de infarct.
7. Aport însemnat de calciu, esenţial pentru sănătatea oaselor.
8. Previne apariţia ridurilor şi redă strălucirea tenului.

Rețete cu dovleac:

1. Plăcintă de dovleac
Se face un aluat din 500 gr. făină, o cană de lapte cald (sau apă), o linguriță de drojdie și un ou, se ține la crescut 30 de minute, apoi se întind două foi. Punem o foaie în tava cu hârtie de copt, peste ea așezăm dovleac copt și răzuit, acoperim cu foaia a doua și coacem până se rumenește, 20-30 minute, în funcție de cuptor.

2. Supă-cremă de dovleac: Punem la fiert cubulețe de dovleac fără coajă, cu o ceapă, morcovi și păstârnac. După ce se înmoaie, dovleacul poate fi pasat și amestecat pentru a îngroșa puțin supa.

3. Dovleac la cuptor: Se spală dovleacul, se taie în două, se scot sâmburii, apoi se taie în bucăți potrivite și se coace în cuptor o oră, sau până se înmoaie bine.

4. Dovleac răzuit în mămăligă, pentru a-i îmbogăţi gustul: se căleşte dovleacul răzuit cu ceapă, se adaugă apă şi se lasă la înăbuşit 15 minute, apoi se toarnă în vasul în care se face mămăliga și se amestecă toate, condimentând cu sare, piper şi cimbru.

5. Piure cremos numai din dovleac fiert şi condimentat, sau în combinaţie cu cartofii şi puţin unt: se fierbe sau se coace dovleacul în cuptor împreună cu câțiva cartofi, apoi se pasează totul cu o lingură de unt.

6. Dovleac copt sau fiert în diverse combinaţii de smoothie cu banane, lapte de soia, scorţişoară şi nucşoară.

7. Clătite cu dovleac:
Se face un aluat din 500 gr. făină, 500 ml. lapte, două ouă, și dovleac copt și răzuit, și se potrivește cu apă minerală ca să fie mai moale. Se pune cu polonicul în tigaia încinsă pe foc și după ce se rumenește pe o parte, se întoarce cu un cuțit pe partea cealaltă. Se servește cu sirop gros de fructe.

Semințele de dovleac:
Sunt un adevărat elixir pentru sănătate. Contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, și vitamina K.
Sunt o sursă bună de fibre alimentare și de acizi grași nesaturați, buni pentru sănătatea inimii, o sursă foarte bună de proteine și minerale și nu conțin colesterol.
Sunt și o importantă sursă de Triptofan (precursor al serotoninei), ce este convertit și în GABA (acid gama-aminobutiric) în creier. Mai multe despre semințele de dovleac aici.

Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!
Dacă vă place, vă rog să vă abonați, e gratis 🙂
Fundal muzical: The Closing Of Summer, Biblioteca YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: