Pregătirea mielului de Paști pentru diverse preparate. Ciorba (borșul) de miel

În cinstea Învierii, creștinii pregătesc cele mai gustoase și deosebite bucate pentru masa de Paști, cum ar fi mielul, pe care-l sacrificăm conform tradiției.
Carnea și măruntaiele de miel au o valoare nutritivă crescută, un conținut crescut de proteine și puține grăsimi, sunt bogate în vitamina A, D și B, zinc și seleniu., fiind excelentă pentru sănătate, și chiar în curele de slăbire.
Un miel bun trebuie să aibă minim 10 kg. De la el folosim toate măruntaiele: ficat, plămâni, inimă, rinichi, mațe. Noi am luat o jumătate de miel, cap și măruntaie = 8 kg.
Porționam mielul si repartizam bucatile pentru diferite preparate pe care le vom gati:
– capul, partea inferioară a picioarelor, coada și capul de piept, le repartizăm pentru borșul de miel, nelipsit de pe masa de Paști.
– o parte din organe, picioare și gât, le folosim la ciorba de potroace cu zeamă de varză
– restul organelor merg la drob.
– prapurele se spală în apă rece, apoi se ține puțin în apă caldă, ca să se întindă bine.
– burta și mațele sunt pentru ciorba de burtă, o delicateță culinară.
– pulpele marinate sunt excelente pe grătar,
– coastele de miel – pentru friptura la tava, cu stufat la cuptor, din multă ceapă verde și usturoi
Iată cum se pregătește mielul pentru diferite preparate:
Capul se spală bine și se pune la fiert, luând spuma mereu, ca să fie zeama curată.
Organele se pun în câteva ape reci, cu 2 linguri de oțet, până iese mirosul specific.
Burta se curăță până rămâne albă.
Mațele le tăiem în bucăți egale, le freacăm cu sare și le spălăm de mai multe ori cu apă calduță.
Pentru a fi fragedă, carnea se marinează într-un amestec de vin, cimbru, ceapă și usturoi verde, foi de dafin, piper și sare.

Acum vom face celebra ciorbă de miel, iar restul rețetelor le puteți găsi pe linkurile din descrierea videoclipului.

Ciorba – borșul de miel, nelipsit de pe masa românilor de Paști

Pentru ciorba de miel folosim capul, partea inferioara a picioarelor, coada si capul de piept.
Scoatem traheea și esofagul și spălăm bine bucățile.
Pentru ciorba de miel mai avem nevoie de ceapă, morcovi, leuștean, 2 linguri de orez, 2 ouă, borș sau zeamă de varză, sare.
1. Punem carnea la fiert într-o oală mare și spumăm bine carnea.
2. Strecurăm zeama și în ea fierbem zarzavatul tocat mărunt.
3. Tocăm carnea cubulețe și o punem în ciorbă, cu 2 linguri de orez.
4. Când s-a fiert orezul, oprim focul, dregem cu 2 ouă bătute, acrim cu borș sau zeamă de varză și servim cu leuștean verde tocat.

Poftă bună și sărbători fericite!

Cum se marinează carnea de miel ca să se topească în gură, și rețeta de stufat cu coaste de miel
https://www.retete-diete.ro/cum-se-marineaza-carnea-de-miel-ca-sa-se-topeasca-in-gura-si-reteta-de-stufat-cu-coaste-de-miel/

Drobul de miel, cea mai sănătoasă și gustoasă mâncare de Paști
https://www.retete-diete.ro/drobul-de-miel-cea-mai-sanatoasa-si-gustoasa-mancare-de-pasti/

Pulpa de miel la tava
https://www.retete-diete.ro/pulpa-de-miel-la-tava/

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: