Termeni culinari
Baie de apă (bain-marie): fierbere a unui preparat într-un vas aşezat în alt vas cu apă care fierbe.
Biftec: felii de muşchi de vacă, prăjite la grătar sau frigare.
Brioşe: preparate de patiserie din făină albă, unt şi ouă.
Coctail: băutură preparată dîntr-un amestec de alcool şi o altă băutura, ex: cafea, coniac şi gheaţă pisată, sau sirop de vişine cu vermut, coniac şi gheaţă.
Cruşon: amestec de băuturi alcoolice cu fructe.
Crutoane: bucăţele de pâine prăjite sau uscate, pentru supă.
Degresare: îndepărtarea grăsimii de la suprafaţa mâncării.
Fezandare: păstrarea vânatului în blană sau pene, câteva zile, pentru frăgezire.
Fileuri: părţile de carne fără oase de sub coastele bovinelor.
Glazura: strat de ciocolată sau zahăr topit, ce se pune deasupra prăjiturilor.
Gratinare: rumenire.
Grog: băutură preparată din apă caldă cu zahăr, rom, coniac şi lămâie.
Pane: aliment dat prin făină, ou şi pesmet şi prăjit.
Punch: băutură preparată din rom, zahăr şi suc de citrice.
Sufleu: preparat din legume, brânză sau fructe cu sos alb, ouă bătute spumă şi coapte.
Şodou: băutură caldă din lapte fierbinte, frecat cu gălbenuşiri şi zahăr.
Vas incasabil: vas de sticlă care nu se sparge la căldură.