Tort krantz ca pe vremuri, rețeta originală

Mâncam pe vremuri tort krantz de la magazinul turcesc din oraș.

De fapt erau albanezi, dar toată lumea îi știa de turci. De la ei am învățat și rețeta:

Braga – sănătoasă și răcoritoare, din doar 2 ingrediente, bei toată vara,

pe care v-am prezentat-o într-un alt film.

Dar tortul krantz a fost și a rămas, până azi, faimos și neegalat. Vă garantez că ceva mai bun nu ați mâncat niciodată.
Se face și acum krantz la cofetărie, și e bunicel. Dar nu se compară cu rețeta originală, pe care o vom face azi.
Numele krantz vine din ebraică unde înseamnă crocant, dar și din germană, unde înseamnă coroană.
Așadar krantz nu este o prăjitură la tavă, ci un tort rotund ca o coroană, și crocant, învelit într-o minune de zahăr ars, nuci, migdale și alune.
Urmăriți acest film pentru a reuși un tort krantz incredibil, după rețeta veche, originală.

INGREDIENTE
9 ouă
10 linguri zahăr
un pachet praf de copt
6 linguri făină
2 pachete unt (400 g)
2 linguri cacao
o budincă de vanilie
3 linguri de nuci, alune, migdale, sâmburi de dovleac, etc. pentru krantz
o mână de nuci, alune, migdale – de presărat peste prima foaie de blat

Și acum ingredientele împărțite, pentru 2 foi:

* Prima foaie
– 6 albușuri
– 2 linguri zahăr
– 1/2 pachet praf de copt
– 100 g unt
– 3 linguri făină

* A doua foaie
– 3 albușuri
– 3 gălbenușuri
– 3 linguri făină
– 2 linguri zahăr pentru blat
– 1/2 pachet praf de copt

Pentru cremă
– 6 gălbenușuri
– 3 linguri zahăr
– 2 linguri cacao
– 300 g unt
– o budincă de vanilie

Pentru ornat
– 3 linguri zahăr
– 3 linguri de nuci, alune, migdale, sâmburi de dovleac, etc. pentru krantz
– o mână de nuci, alune, migdale – de presărat peste prima foaie de blat

MOD DE PREPARARE
Tortul krantz este faimos datorită învelișului crocant de zahăr ars, dar și a varietății blatului și a bogăției cremelor. Facem două foi pentru blat, dar nu identice.
* Pentru prima foaie, batem 3 albușuri cu 2 linguri de zahăr, 1/2 pachet praf de copt și înglobăm untul moale și 3 linguri de făină. Se coace în cuptor, cam 20 de minute, la foc mediu.
* Pentru a doua foaie, batem 3 albușuri cu 2 linguri de zahăr, apoi adăugăm și 3 gălbenușuri, 1/2 praf de copt și înglobăm făina.
Astfel, prima foaie va fi mai albă și mai untoasă, fiind doar din albuș și unt, pe când a doua foaie va fi mai galbenă și mai pufoasă, de la gălbenușuri. Și desigur, fiecare cu gustul ei.


* Crema se face din unt, care se freacă bine cu zahăr, apoi se adaugă gălbenușurile și cacao. Dacă se înmoaie puțin, se ține la frigider, și se va întări imediat. Din aceasta, cam 3 sferturi de cremă se pun pe prima foaie de blat. Celălalt sfert se amestecă cu o budincă de vanilie și se pune pe a doua foaie, deasupra tortului. Dacă nu ați mai făcut budincă de vanilie, luați un plic de la magazin; se face ușor și e la fel de bună.
* Pentru krantz: punem zahăr într-o crăticioară pe foc și amestecăm în el să se rumenească uniform. Când s-a topit și are o culoare arămie, punem în el alune, nuci, migdale, semințe de dovleac, etc. Le amestecăm bine și le turnăm pe o hârtie de copt. După răcire, se pisează cu ciocanul, până se face un praf mărunt de zahăr ars și sâmburi caramelizați.
* Montare: se pune pe platou prima foaie, iar peste ea punem 3/4 din cantitatea de cremă. Deasupra presărăm un strat de nuci și alune tocate mărunt, apoi așezăm a doua foaie. Se întinde restul de cremă amestecat cu budinca de vanilie, peste tot, inclusiv pe margini.


Pe deasupra tortului presărăm fructele caramelizate și mărunțite, și la fel de jur împrejur, unde lipim caramelul cu o lamă de cuțit lată.
E o prăjitură crocantă, gustoasă și frumoasă.
De fapt, e o prăjitură unică.
Tortul Krantz este desertul perfect pentru orice ocazie, și întrece orice așteptări.
Vi se pare că-l laud prea mult? După ce îl gustați, veți spune că n-a fost destul…
Iar când îl mănânci, face în dinți KRANTZ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: