Varza murată cu moare, rețeta veche, fără conservanți

Când piața s-a umplut de munți de varză, e toamnă, e vremea să punem câteva verze la butoi, la bidon sau măcar la câteva borcane mari.
Urmăriți acest film pentru a reuși cea mai bună varză murată de iarnă, cu moare bună și sănătoasă, un adevărat izvor de sănătate.


INGREDIENTE:
– un butoi de 30 litri sau bidoane și borcane, după cantitate
– verze cu frunza subțire (intră 9 verze la butoiul de 30 litri)
Saramura:
La un litru de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, neiodată.
Pentru butoiul de 30 de litri: 18 litri apă rece și 500 g sare.
Condimente:
– 2 legături de cimbru uscat
– 2 legături de mărar uscat
Optional:
– 4-5 ardei iuți
– o lingura cu vârf semințe de chimen
– boabe de porumb uscat
– felii de gutuie
MOD DE PREPARARE:
Se curăță vasele – butoi, bidoane, borcane.
Pe fundul lor se pun condimentele.
Varza se taie în jurul cotorului, care se scoate, iar în locul lui se pune sare.
Se așează verzele cu cotorul în sus și se apasă bine.
Dacă le punem într-un vas mai mic, se pot tăia în 3-4 bucăți, iar printre ele mai punem condimente.
Turnăm saramura făcută făcută dintr-o lingură de sare la un litru de apă, acoperim cu o foaie mare de varză și punem capacul.
Varza se pitrocește zilnic, timp de 10 zile, suflând printr-un furtun introdus printre verze. Dacă am pus-o într-un vas mai mic, golim apa și o punem la loc.
Varza murată are vitamina C, B12, este un aliment probiotic și are proprietăţi de luptă împotriva cancerului și a ulcerului.
Moarea, adică zeama de varză, este un izvor de sănătate pe care mulți dintre noi nu-l prețuiesc la adevărata valoare, dar străinii vin special în România ca să-și procure zeamă de varză acră de la noi.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: